Diniță, Rutieră: Susțin legea de limitare a vitezei din construcție

Lucian Diniță
Lucian Diniță

Noul Cod Rutier a fost discutat, miercuri seară, la RTV, în cadrul emisiunii "Ediție de Seară". Șeful Direcției Rutiere, Lucian Diniță, susține că "nu li se pregătește nimic românilor". El subliniază că toți iau în calcul cel mai mare prag al amenzii, dar nimeni nu ia în calcul pragul minim.

Pragul minim este 124 de puncte, adică 10.000 de lei. Dacă se plătește în termen de 48 de ore, amenda este de 5.000 de lei. Totul, în condițiile în care salariul mediu în România este de 1.500 de lei. Amenda ar fi doar pentru "bizoni", Lucian Diniță întrebând: "dar credeți că bizonii, pe care îi arătați la televizor zilnic, au banii ăștia?". 

Întrebat dacă pentru șoferi nu e mai avantajos să dea cheile de la mașină decât să plătească amenda, Lucian Diniță a răspuns: "Da, poate fi plătit și așa. Rate, leasing nu există. În definitiv, putem stabili și alte limite maxime. Luați 16.000 că valoare maximă, dar nu ia nimeni în calcul pragul minim, care poate fi plătit la jumătate, pe loc".

Crește amenda, crește și șpaga. O observație corectă 

În urma observației că ar putea odată cu amenzile să crească și șpaga, șeful Direcției Rutiere a declarat că "observația e corectă. Acesta e unul din marile riscuri identificate. Cred că există niște structuri abilitate care pot să ne ajute să nu ajungem la stadiul ăsta. Nu putem angaja 500.000 de oameni la DGA să stea fiecare cu polițistul". Diniță a mai precizat că, în prezent, doar 28-30% dintre șoferii amendați ajung să și plătească amenda. El a explicat că totul se oprește între instituții. A adăugat: "tot în proiect încercam să reglăm și acest lucru. Una dintre propuneri e de a sesiza Instanța, care va stabili posibilitatea de recuperare a amenzii".

Limitarea vitezei maxime din construcția mașinii

Diniță a fost întrebat dacă este de acord să se instaleze un dispozitiv în automobile, atunci când sunt construite, pentru a limita viteza maximă. Acesta a răspuns: "sigur că aș susține o astfel de propunere poate și pentru că, din păcate, cred că puțini șoferi au abilitățile necesare pentru a conduce o mașină la viteza mare".

A conchis: "Cred că și pe această tema ar trebui să existe o dezbatere publică. Să vedem dacă societatea își dorește asta sau nu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel