DIICOT, percheziții la hackeri în opt județe. De ce sunt acuzați

hackeri
hackeri

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat 69 de percheziții domiciliare în opt județe. Au vizat destructurarea unei grupări de hackeri. Cei vizați sunt acuzați că au spart sistemele informatice ale unor agenţii internaţionale de transfer de bani, prejudiciul fiind de aproape 5 milioane euro.

Percheziţiile au avut loc în judeţele Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ, iar 60 de membri ai grupării sunt acuzaţi de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Procurorii susţin că o parte dintre membrii grupării au instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fişierelor - imagine sau document - obţinute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fişiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenţi/subagenţi ai unor instituţii financiare străine ce efectuează transferuri internaţionale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sisteme informatice pe care au ajuns astfel să le controleze de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii printre care remote control şi keylogger).

Cum au acționat

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu un telefon mobil), au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale, privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România, relevă sursa citată.

S-a reţinut că, în perioada 2012 - 2017, suspecţii au cauzat un prejudiciu de peste 4,8 milioane de euro, informează DIICOT. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie audiaţi 20 de inculpaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel