Diaconu, un posibil Oprescu pe Dreapta

val-valcu
val-valcu

Atunci când partidul condus de Mircea Geoană i-a refuzat o candidatură meritată la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu a demisionat din PSD și a candidat independent.

A strâns semnăturile necesare și a intrat în cursă. Poate l-au ajutat oameni din fostul său partid, dar în nicun caz mașinăria organizației, condusă de marele său rival Vanghelie.

Listele au fost contestate, așa că a câștigat abia la recurs dreptul de a candida. Și simpatia publicului. Procesul a captivat atenția alegătorilor, făcând inutilă campania, pentru care nici nu avea resursele necesare. După patru ani, a fost revalidat, cu o majoritatea zdrobitoare. Astăzi, rămâne deschisă varianta unei candidaturi la prezidențiale, ca independent de stânga, susținut de un partid sau de o alianță.

Mircea Diaconu și-a dat demisia, după ce partidul a refuzat să-l înscrie în cursa pentru europarlamentare. Duce o luptă personală cu instituțiile. Dacă va reuși să strângă 100.000 de semnături, în cinci zile, poate  câștiga fără probleme un loc la Bruxelles. Aproape insurmontabilă mi se pare bariera logistică, efortul de alcătuire a listelor. E mai ușor să iei două sute de mii de voturi în luna mai: alegerile n-au o miză pentru electoratul neangajat politic, un independent cu priză la public primește ușor o ștampilă, de la cei care s-au dus la urne. Listele presupun un efort mai mare, atât din partea celor care le alcătuiesc, cât și a celor care le semnează: oprește-te, dă adresa, CNP-ul, înscrie-te în tabel etc.

A doua încercare a lui Diaconu va fi în instanță. ANI a anunțat că va ataca înscrierea sa în cursă, rămâne de văzut care va fi interpretarea judecătorilor. DACĂ trece, evenimentul va  avea impact și dincolo de data de 25 mai. Apare, astfel, un posibil candidat la prezidențiale.

Independent, simpatic, cu o mare expunere media, care s-a luptat și a învins sistemul. Exact profilul lui Oprescu, dar pe partea dreaptă a spectrului. Scenariile care pornesc de aici sunt fluide, depinzând de mai mulți factori: ce scor scoate PNL (electorat de unde rupe și candidatul Diaconu o bucățică), care e poziția lui Antonescu (a spus că demisionează, dacă nu face 20%), ce alianțe se fac și se desfac până la toamnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel