DEZBATERE Dăncilă - Iohannis. Apel de ultimă oră: ”Este culmea ipocriziei!” Ce spunea despre contracandidatul său din turul 2

Sorin Ilieșiu, senator PSD, îl taxează dur pe Klaus Iohannis pentru refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă.

”Într-o „Românie normală", la o asemenea dezbatere precum cea programată mâine, e obligatoriu să participe și contracandidatul. În lipsa acestuia, dezbaterea ar fi în dezacord cu regulile democrației. Farsa electorală numită „dezbatere" e de fapt o înșelătorie dezonorantă nu doar pentru dl Iohannis și pentru participanții la farsă, ci mai ales pentru România.


În toate țările care se respectă există dezbateri și confruntări televizate ale finaliștilor alegerilor politice, iar cetățenii votează în cunoștință de cauză tocmai datorită acestor confruntări. Nu e corect să „dezbați" doar cu candidatul de pe locul întâi și să interzici prezența contracandidatului. D-na Dăncilă a ajuns în turul 2 ca urmare a voinței populare.


Apelul meu către dvs, participanții la comedia „confruntării electorale" în lipsa contracandidatului, e să dezavuați gestul incorect și antidemocratic al d-lui Iohannis. Vă rog să-l convingeți să urmeze exemplul dat de politicieni precum Angela Merkel și Martin Schulz, Donald Trump și Hillary Clinton, Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Toți aceștia, din respect pentru democrație, au participat la confruntări televizate, ceea ce ar trebui să se întâmple și într-o „Românie normală"...


Precizăm că în campania electorală din 2017, d-na Angela Merkel, cancelar al Germaniei din 2005 și doctor în fizică din 1986, a participat la DOUĂ (!) confrunări televizate cu contracandidatul Martin Schulz, necomentând faptul că acesta nu are studii universitare și nici măcar studii liceale complete.


Culmea ipocriziei e că președintele Iohannis a lăudat adeseori la Bruxelles meritele premierului Dăncilă, precum mandatul foarte bun al Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, creșterea economică a țării, creșterea salariilor și a pensiilor, anularea măsurilor incorecte impuse dictatorial de Dragnea etc..


De fapt, președintele Iohannis nu vrea o confruntare pentru că bilanțul după un an și nouă luni al premierului Dăncilă e mult mai consistent decât propriul lui bilanț după cinci ani: o șapcă de la Trump în loc de ridicarea vizelor în SUA (acordată în schimb Poloniei), câteva poze în loc de ridicarea MCV (acordată în schimb Bulgariei), și un Summit extrem de costisitor la Sibiu, din care n-am câștigat nimic.


Refuzul d-lui Iohannis de a participa la confruntare reprezintă o sfidare a cetățenilor și o călcare în picioare a Constituției României care prevede la art. 31 următoarele:

„Dreptul cetățenilor români de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit [notă: refuzul d-lui Iohannis anulează dreptul cetățenilor de a urmări confruntarea candidaților pentru funcția de președinte al României, eveniment de maxim interes public care are loc o dată la cinci ani și care a devenit tradițional]. Autorităţile publice [notă: în primul rând, Televiziunea Română], potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice. Mijloacele de informare în masă [în primul rând, TVR] sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice [notă: în cazul de față, TVR trebuie să asigure informarea corectă despre bilanțul mandatelor politice ale candidaților și informarea corectă despre proiectele acestora din persectiva viitorului Președinte al României]".


Televiziunea Română e condusă de un Consiliu în care aproape jumătate din membri sunt susținători ai d-lui Iohannis: reprezentanții PNL, ai USR, ai minorității germane, ai minorității maghiare și ai Președinției României. Pe de altă parte, TVR poate fi urmărită de toţi cetățenii țării, inclusiv de cei, nu puțini!, care locuiesc în zone fără cablul TV. Milioane de români din diaspora pot urmări din orice colț al lumii TVR-Internațional. TVR a oferit preluarea gratuită a confruntării de către toate posturile TV.


Într-o „Românie normală", la o dezbatere despre viitorul țării noastre ar trebui să participe, pe lângă cei propuși de dl Iohannis, și reprezentanți ai Academiei Române, ai marilor sindicate, ai marilor asociații studențești, ai românilor din diaspora, inclusiv ai celor din jurul hotarelor țării. Fiecare dintre aceștia ar trebui să aibă dreptul de a pune întrebări candidaților care ar trebui să fie obligați să răspundă la orice întrebare, inclusiv la cele puse de contracandidat.


La dezbaterea comandată de dl Iohannis vor fi invitați reprezentanți ai mediului universitar, lideri de opinie, jurnaliști, sociologi și politologi. Într-o „Românie normală" ar trebui să fie invitați doar cei mai apreciați dintre aceștia, precum S.Roșca-Stănescu, I.Cristoiu, M.Tucă, D.Tăpălagă, C.Nistorescu, Stelian Tănase, Simona Gheorghe, Mihai Gâdea, Radu Tudor, B.Chireac, Ionuț Cristache, V.Dâncu, Alin Teodorescu, Dan Dungaciu, M. Pieleanu, M. Palada și alții la fel de apreciați de electorat”, a scris Prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu - fost senator de Sibiu (2012-2016), membru al Consiliului de Administrație al TVR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel