Dezastru: O "mare" a dispărut complet de pe fața Pământului. Vezi cauzele

O întindere de apă, considerată odată a patra cea mai întinsă mare din lume, a secat complet în acest an.

 

 

Marea Aral, din deșertul Kyzylkum, situat în zona centrală a continentului Asia, a dispărut în urma secetei care a afectat zona în 2014, scrie Daily Mail, potrivit stirileprotv.ro. Cazul este cu atât mai îngrijorător cu cât și omul a avut o contribuție însemnată. 

Dorindu-se ca regiunea deșertică să devină locuibilă și teren agricol, în anii '60, Uniunea Sovietică a demarat un proiect de anvergură de redirijare a unor râuri din zonă.

Din păcate, potrivit specialiștilor, costul plătit pentru ca zona deșertică să devină una înfloritoare, grație sistemului de irigații, a fost unul scump. Marea Aral a dispărut, mărturie fiind o serie de fotografii realizate cu ajutorul unuia dintre sateliții NASA care supraveghează planeta.

Deja la începutul anilor 2000, suprafața lacului se micșorase mult, însă devastator a fost perioada 2005-2009, când seceta puternică a redus semnificativ debitul unuia din cele două râuri care se vărsau în bazinul de jos al Mării Aral. În perioada următoare, debitul râurilor a fluctuat masiv, însă în acest an, seceta care a lovit zona a determinat secarea completă a Mării Aral, pentru prima dată în istorie.

Citește și NASA prezintă cum va arăta lumea până în 2099

Efectele secării Mării Aral nu au întârziat să apară: industria pescuitului comercial, înfloritor la începutul anilor '60, s-a prăbușit, apa sărată a fost contaminată cu fertilizatori și pesticide, praful, deja contaminat, de pe fundul lacului a fost purtat de vânt, periclitând nu numai recoltele din zonă, ci a devenit și un pericol pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, și clima din zonă a suferit transformări, iernile în regiune devenind mai reci, iar verile mai calde și mai uscate.

Aral este un lac sărat, însă în tradiția geografică rusă era considerată drept mare închisă. Este cunoscut și sub numele de Marea Aral sau Marea Albastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel