Detectarea riscului de cancer de col uterin, fără vizită la medic

Riscul de a face cancer de col uterin ar putea fi detectat cu ajutorul unui test, fără a fi necesară o vizită la medic. 

Un test neinvaziv ar putea fi utilizat de femei pentru a detecta riscul de a dezvolta cancer de col uterin, fără a fi necesară vizita la medic, scrie Agerpres după o relatare Press Association.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a dezvoltat o modalitate de depistare a leziunilor precanceroase prin analiza mostrelor de urină şi secreţie vaginală ce pot fi prelevate de femei în confortul locuinţei lor.

Testul de auto-eşantionare s-a dovedit popular printre femeile care au participat la studiu, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a îmbunătăţi accesul la programele de screening pentru cancer de col uterin în cazul în care devine disponibil pe scară largă, estimează cercetătorii.

Ce spun specialiștii în medicină

Pe termen lung, auto-eşantionarea ar putea deveni metoda standard pentru toate testele de screening. Studiul indică faptul că femeile preferă mai mult să facă un test acasă decât să meargă la medic, a declarat doctoriţa Belinda Nedjai, directoarea Laboratorului de Epidemiologie Moleculară din cadrul Queen Mary University (Londra).

Ne aşteptăm ca testul de auto-eşantionare să îmbunătăţească ratele de acceptare pentru screeningul cancerului de col uterin şi să contribuie la reducerea costurilor pentru serviciile de sănătate şi îmbunătăţirea performanţei programelor de screening, a adăugat cercetătoarea.

Analiza tipurilor de HPV

Testul analizează metilarea a patru tipuri de HPV (papilomavirus uman), cele mai intens asociate cu cancerul şi o genă umană pentru a calcula un scor de risc.

În cercetările anterioare, ei au descoperit că testul, atunci când a fost efectuat pe probe cervicale prelevate de personal medical, s-a dovedit exact în proporţie de 100% la detectarea cancerului de col uterin şi a avut o precizie de 93% la detectarea riscului de cancer de col uterin la femeile cu rezultat pozitiv la testul HPV.

În prezent, lucrăm la noi markeri pentru a încerca să îmbunătăţim şi mai mult acurateţea clasificatorului, însă aceste concluzii reprezintă un avans în screeningul cancerului de col uterin, în special în cazul femeilor care nu ajung la clinică, precum femeile vârstnice sau cele care consideră că analiza secreţiilor este prea dureroasă, sau care nu au acces la un program de screening în ţara lor, a adăugat Belinda Nedjai.

Studiul a fost prezentat în cadrul evenimentului 2019 NCRI Cancer Conference care se desfăşoară în această perioadă la Glasgow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel