Destinaţiile ecoturistice din România, prioritare la promovare

Guvernul României a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmărește promovarea destinațiilor ecoturistice și care creează cadrul legislativ necesar dezvoltării turismului în zone protejate fără a avea impact negativ asupra mediului natural, anunţă reprezentanţii ministerului Turismului, prin intermediul unui comunicat de presă. 

Printre măsurile cuprinse în Strategie se numără dezvoltarea unei rețele de destinații ecoturistice prin recunoașterea criteriilor pe baza cărora localitățile sau anumite zone pot fi încadrate în această categorie.

„România are un potențial uriaș din perspectiva ecoturismului. Strategia adoptată astăzi contribuie nu doar la dezvoltarea turismului, ci mai ales la conturarea unui nou stil de viață al comunităților locale bazat pe principiile sustenabilității. Acest act normativ va fi urmat de alte legi subsecvente care vor reglementa cu exactitate toate aspectele acestui domeniu extrem de important pentru țara noastră. Era necesară o asemenea strategie mai ales că aproximativ 23% din teritoriul României este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unică în Europa. Consider că această Strategie începe să contureze o dezvoltare durabilă a turismului verde, în zonele cu potențial și, mai mult decât atât, crește gradul de conștientizare în rândul autorităților locale în acest domeniu. Un aspect important din acest document vizează componenta educativă, prin care autoritățile și oamenii locului să conștientizeze valoarea conservării mediului natural”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

De asemenea, actul normativ prevede și identificarea unor soluții pentru dezvoltarea turismului durabil în interiorul destinațiilor.

“Este important ca atunci când vorbim despre ecoturism, să existe o infrastructură care să permită accesul turiștilor în aceste zone. Ariile naturale protejate capătă o valoare reală în turism dacă devin accesibile pentru vizitare. O organizare deficitară a acestor zone sensibile sau lipsa acesteia le expune degradării provocate de presiunea turistică. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare a ecoturismului urmărește atât promovarea turistică cât și crearea cadrului pentru un turism durabil, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de destinațiile ecoturistice din țara noastră”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif  

În plus, pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural, vor fi sprijinite inițiativele de dezvoltare de ecomuzee, muzee și colecții etnografice.

Totodată, actul normativ mizează și pe creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților locale privind posibilitățile de dezvoltare în domeniu, prin afaceri de familie sau prin crearea unor produse ecoturistice de către mici întreprinzători locali.

Strategia va contribui și la promovarea ecoturismului prin realizarea unor branduri locale pentru destinațiile din această categorie.

Documentul adoptat de Executiv va fi urmat de un plan de acțiuni specifice pe termen mediu și lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel