Despre ce au vorbit liderii partidelor politice la ambasada SUA cu asistentul lui Nuland

Victoria Nuland
Victoria Nuland

Lideri ai partidelor politice au fost invitați, marți după-amiază, la ambasada Statelor Unite ale Americii de la București, pentru o întâlnire cu adjunctul asistentului secretarului de stat american, Hoyt Yee. Discuțiile s-au purtat, între altele, pe marginea relațiilor bilaterale SUA - România, a situației din Ucraina sau a statului de drept, ne-au relatat o parte dintre participanții la întâlnire.

Întâlnirea a venit în urma unei invitații trimise în urmă cu mai mult timp liderilor partidelor politice.

Reprezentantul PDL, Vasile Blaga, a declarat pentru Mediafax că discuțiile au fost unele informale, dar utile.

"Am discutat despre relaţiile Statelor Unite cu România, despre colaborarea foarte bună în cadrul NATO, despre Parteneriatul strategic, despre situaţia din regiune - Ucraina şi Republica Moldova. S-a discutat şi despre lupta împotriva corupţiei din regiune şi din România, şi PDL a ridicat şi problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români", a spus Blaga.

La întâlnire au participat 8 lideri politici. Conform informațiilor noastre, Elena Udrea nu a luat parte la întâlnire, Partidul Mișcarea Populară fiind reprezentat de fostul ministru de Externe, Theodor Baconschi.

UDMR a fost reprezentat de Laszlo Borbely.

Europarlamentarul PSD Corina Crețu ne-a precizat că unul dintre subiecte a fost cel al stabilității regionale, dar nu au fost ocolite situația Republicii Moldova și parcursul său european, capitol unde social-democrata a ridicat problema vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

”E păcat și e trist că noi nu reușim să stăm la aceeași masă, pentru că acesta este un exercițiu necesar”, a declarat Crețu pentru DC News.

Hoyt Yee: România trebuie să reziste oligarhilor

Hoyt Yee, adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, a declarat pentru Mediafax că țările din Europa Centrală și de Est trebuie să fie capabile să reziste oligarhilor și firmelor care, în lipsa unor instituții puternice, pot cumpăra presa și politicieni pe care să-i folosească pentru a controla statul.

"Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina", a declarat Hoyt Yee.

Oficialul american a subliniat că este important ca "ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului".

Citește și: Liderii politici, chemați la Ambasada SUA. Ce spune Chirieac

"Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina", a mai spus Hoyt Yee.

Întrebat dacă a discutat aceste aspecte cu autorităţile şi oficialii români, diplomatul american a precizat că astfel de discuţii au loc cu toţii aliaţii SUA.

"Discutăm cu toţi aliaţii noştri. Credem că nu doar în această parte a Europei, ci în întreaga Europă trebuie să căutăm modalităţi de a întări abilitatea noastră de a lupta împotriva crimei organizate, a corupţiei astfel încât să avem instituţii mai puternice. Este important pentru NATO ca Alianţă ca ţările membre să fie puternice, sănătoase, să aibă capacitatea de a acţiona împreună, fără a fi vulnerabile la acest tip de acţiuni pe care Rusia le întreprinde în Ucraina sau, în general, la corupţie şi crimă organizată", a precizat asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel