Desemnare PREȘEDINTE Comisia Europeană. Propunere controversată. DECIZIA liderilor

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi vineri la Bruxelles în cadru informal, au respins propunerea ca preşedintele Comisiei Europene să fie în mod automat unul dintre 'capii de listă' selecţionaţi de către partidele politice europene pentru alegerile europarlamentare, dar şi ideea ca funcţia respectivă să fuzioneze cu cea de preşedinte al Consiliului European, relatează Reuters şi AFP.

Ambele iniţiative reflectă lupta pentru putere între instituţiile UE, precum Comisia Europeană şi Parlamentul European, care vor să deţină mai mult control, şi statele membre, reunite în Consiliul European, care nu doresc să cedeze din actualele atribuţii.

Preşedintele actual al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la finalul summitului informal de la Bruxelles că la numirea viitorului şef al executivului comunitar, în 2019, liderii statelor membre vor trebui să ţină cont de rezultatele alegerilor europarlamentare, aşa cum prevede Tratatul UE. Totuşi, ei nu sunt de acord cu această alegere să fie în mod automat limitată la 'capii de listă' (sau 'Spitzenkandidat', potrivit termenului în germană care s-a impus în instituţiile europene) desemnaţi de către partidele politice europene.

Acord 

A existat un acord conform căruia Consiliul European nu poate garanta în avans că va propune unul dintre candidaţii 'capi de listă' drept preşedinte al Comisiei Europene. În acest proces nu există un mecanism automat, a spus Tusk.

(Preşedintele Comisiei Europene) Jean-Claude (Juncker) a prezentat şi ideea ca cele două funcţii ale noastre să fuzioneze, dar nu a existat disponibilitate pentru avansarea acestei propuneri, în primul rând pentru că ea ar reduce substanţial rolul statelor membre în UE, a explicat Donald Tusk.

Reacția Angelei Merkel 

Nu se poate spune, pur şi simplu, că (viitorul preşedinte al Comisiei) va fi candidatul celui mai puternic partid. Trebuie văzut ce raport al majorităţii se poate forma. Există guverne naţionale unde partidul cel mai puternic nu este cel care furnizează şeful guvernului, a subliniat şi cancelarul german Angela Merkel.

Parlamentul European a lansat recent un mesaj foarte clar celor 27 de state membre, cerând ca respectivul candidat pe care acestea îl vor alege în 2019 pentru a conduce executivul comunitar să fie unul dintre 'capii de listă' (sau 'Spitzenkandidat', potrivit termenului în germană care s-a impus în instituţiile europene) selecţionaţi de către partidele politice europene, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel