Descoperire: Cum îşi cloceau ouăle dinozaurii uriaşi

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Tehnica prin care dinozaurii de mari dimensiuni reuşeau să clocească fără să spargă ouăle a fost, în sfârşit, descoperită de cercetători.

Conform unui studiu japonez potrivit publicat miercuri, dinozaurii de talie mare ştiau să clocească fără să zdrobească ouăle printr-o tehnică diferită de cea a semenilor lor de dimensiuni mai micii.

În timp ce majoritatea dinozaurilor cel mai probabil îşi îngropau ouăle - precum crocodilii din epoca actuală - anumite teropode non-aviare construiau cuiburi şi aveau grijă de ouăle lor.

"Unele exemplare de oviraptorozaur şi troodon îşi îngrijeau ouăle în mod similar păsărilor moderne", a declarat pentru AFP Kohei Tanaka, cercetător la Universitatea Nagoya din Japonia, autorul principal al acestui studiu, ce a fost publicat în Biology Letters (Royal Society).

Dispunere în formă de inel

Cercetătorii au studiat fosile de oviraptorozauri de diferite tipuri, descoperite în China, pentru a înţelege efectul dimensiunii acestora asupra comportamentului de clocire al dinozaurilor. În cazul oviraptorozaurilor, dispunerea ouălor în cuib se realiza întotdeauna în formă de inel, însă fizionomia centrului cuibarului varia, se subliniază în studiu.

Spaţiul central era mai mic sau absent la speciile mai mici de oviraptorozauri şi devenea din ce în ce mai mare în raport cu dimensiunea acestor dinozauri, ocupând cea mai mare parte a cuibului în cazul speciilor gigantice, se arată în studiu.

Citeşte şi: Schelete de dinozaur, vândute cu aproape 3 milioane de euro

Speciile mari de oviraptorozauri nu trebuiau să stea direct pe ouă. Probabil că ei se aşezau în mijlocul cuibului, pentru a nu zdrobi ouăle", spune Kohei Tanaka. Aceşti oviraptorozauri cloceau ouăle alungite, care puteau să ajungă până la 50 de centimetri şi cântăreau până la şapte kilograme, a precizat cercetătorul nipon.

Atitudine de protecţie

Din moment ce dinozaurii de talie mare nu stăteau direct pe ouă, ei nu erau capabili să ofere acestora căldură reală, însă atitudinea lor era mai degrabă una de protecţie în faţa atacurilor prădătorilor şi a vremii nefavorabile, a adaugat specialistul japonez.

Teropozii reprezintă un grup care cuprinde cei mai mulţi dinozauri carnivori de dimensiuni mari - inclusiv redutabilul Tyrannosaurus Rex - dar şi strămoşii păsărilor moderne.

Oviraptorozaorii aveau mărimi diferite. De exemplu, Caudipteryx avea dimensiunea unui curcan, însă Gigantoraptorul avea o lungime de opt metri şi cântărea aproximativ 1.400 de kilograme.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel