Deputatul Ionel Palăr (PNL Bacău): Risc de excludere din patrimoniul UNESCO a parcurilor Rodna şi Retezat

Deputatul PNL Bacău Ionel Palăr afirmă, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, că România este pe punctul de a pierde statutul de rezervaţie a biosferei pentru Parcurile Naţionale Pietrosul Mare - Rodna şi Retezat, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, din cauza ezitărilor şi amânărilor autorităţilor implicate. 

Parlamentarul a precizat că la sfârşitul lunii august 2019 reprezentantul pentru România al Programului UNESCO Omul şi Biosfera a fost avertizat că, până la 30 septembrie 2019, România trebuie să trimită documentele care să ateste că cele două rezervaţii îndeplinesc criteriile solicitate prin statutul de rezervaţie a biosferei. Deputatul Ionel Palăr a adăugat că României i se recomanda să solicite singură declasificarea din reţeaua rezervaţiilor biosferei pentru cele două obiective, dacă va considera că nu poate îndeplini cerinţele forului internaţional.

UNESCO a atenţionat autorităţile române încă din 2017 că cele două rezervaţii, Rodna şi Retezat, nu mai îndeplinesc cerinţele pentru a face parte din reţeaua rezervaţiilor biosferei şi a reclamat faptul că, în cele două parcuri, lipsesc aşezările umane permanente, dar şi un sistem de management modern. Soluţii au existat şi există, iar România, prin instituţiile sale, şi-a însuşit inclusiv un plan de conformare. Numai că termenele nu au fost respectate, şi nici acţiunile puse în aplicare, a declarat, în comunicatul menţionat, deputatul liberal Ionel Palăr. Parlamentarul liberal a subliniat că, în calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a iniţiat în ultimii doi ani mai multe dezbateri, vizite, interpelări şi şedinţe de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor şi Pădurilor şi ai administraţiei celor două parcuri, astfel încât excluderea din UNESCO să fie evitată.

Astăzi, ne aflăm în situaţia să constatăm că ministerele responsabile, conduse de miniştri PSD şi ALDE, nu şi-au făcut temele, că au fost incapabile să comunice şi să rezolve chestiuni simple, dar care implicau voinţă politică. Cu două săptămâni înainte de termenul limită, 30 septembrie, Ministerul Mediului nu şi-a prezentat încă poziţia oficială, nu se ştie dacă va trimite la UNESCO documentele necesare prin care să demonstreze că ne putem conforma sau va cere, pur şi simplu, declasificarea din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Este o situaţie cel puţin ruşinoasă, o demonstraţie de incompetenţă şi lipsă de responsabilitate faţă de un bun românesc cu recunoaştere internaţională, care se pierde pentru că nepăsarea şi diletantismul au pus stăpânire pe instituţiile statului. În orice colţ al lumii, ţările se luptă pentru orice bun cu apartenenţă la UNESCO, din considerente de imagine şi economice, numai în România acest statut este tratat cu dispreţ şi lipsă de viziune', a mai susţinut deputatul Ionel Palăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel