Deputat PNL – consideră că PSD a intrat în istoria (negativă) a României

Într-o  analiză, deputatul PNL, Marilen Pirtea, care este și rector al Universității de Vest din Timișoara, se ajută de exemple internaționale și prorocește că actualele proteste civice vor măcina credibilitatea PSD-ului, care în 2020 va fi afectat prin pierderea alegerilor. El califică numărul protestelor și nemulțumirilor civice din prezent ca fiind cel mai numeros din istoria contemporană a României.

Presa germană realizează o analiză deosebit de interesantă a evoluției partidelor social-democrate în mai multe țări europene, acolo unde, în cadrul ciclurilor electorale desfășurate după anul 2000, scăderea popularității acestor partie este o tendință vizibilă. SPD ajunge în acest an la cel mai mic scor din istorie în alegerile pentru Parlamentul german (20,5%), În Franța PS a căzut la 7% în alegerile pentru Adunarea Națională, iar în Olanda și Republica Cehă rezultatele social-democraților în parlamentarele din acest an au scăzut drastic cu 19 și 13 puncte procentuale, până la rezultate cu o singură cifră. În Grecia evoluția PASOK a scos acest tradițional partid social-democrat din toate calculele guvernamentale. În Austria, SPO a pierdut aproape 10% în ultimii cinsprezece ani, iar în Italia și Spania rezultatele social-democraților se află în evident declin.

Criza social-democraților europeni este explicată în cheia influenței unui set de trei factori:

1. Schimbarea electoratului: fragmentarea forței de muncă și transformarea pieței muncii în Europa, sub impactul noilor tehnologii, au condus la scăderea drastică a ponderii "muncitorilor tradiționali", baza electorală a social-democraților.

[citeste si]

2. Apariția noilor partide de stânga: social-democrații europeni se confruntă cu noii stângiști populiști, așa cum sunt cei din Syriza în Grecia, ori Podemos în Spania.

3. Scăderea ratelor de participare la vot: în marea majoritate a țărilor europene se înregistrează scăderi ale nivelului de participare la vot cotate între 10 și 20%, fenomen ce contribuie mai ales la uzura bazei electorale a partidelor tradiționale, social-democrații fiind cei mai afectați de această criză a încrederii politice.

Cum se va manifesta în România această tendință europeană de scădere a încrederii în social-democrați? Cu siguranță, după tensionatul an 2017, actuala guvernare va continua să fie contestată și va consolida un bilanț caracterizat prin cele mai multe nemulțumiri și proteste civice din istoria contemporană a României, cu consecințe directe în scorul de la parlamentarele din 2020. PNL poate fi, pe termen lung, câștigător al acestor evoluții, cu condiția ca actuala opoziție să transmit public mesajele cele mai credibile împotriva tendințelor populiste, ce lovesc chiar în baza statului de drept, exprimate de cei care sunt la putere azi în România.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/krise-der-sozialdemokratie-vorwaerts-nimmer-abwaerts-immer-a-1182262.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel