Urmărește emisiunea live


Depozit deşeuri radioactive Kozlodui: Anchetă BERD la graniţa cu România

La solicitarea Platformei Civice, BERD a demarat o anchetă la depozitul de deşeuri radioactive de la Kozlodui.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie finanţatoare a depozitului de deşeuri radioactive de la Kozlodui, a declanşat procedura de anchetă ca urmare a unei solicitări din partea av. Lucian Bernd Săuleanu, cofondator al Platformei Civice Anti-Kozlodui, au informat joi reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă, Platforma Civică Anti-Kozlodui a transmis iniţial o plângere către BERD, indicând mai multe aspecte de nelegalitate ale proiectului depozitului de deşeuri nucleare, iar prima replică a venit din partea şefului Departamentului pentru Siguranţă Nucleară KIDSF al BERD, Valentin Seider. Acesta nu a oferit răspuns la toate argumentele punctuale formulate împotriva proiectului depozitului de deşeuri şi la întrebările adresate, iar ca reprezentant al proiectului s-a dezis de problemele legate de organizarea dezbaterilor şi consultărilor publice în vederea realizării analizei de impact asupra mediului în context transfrontier, considerând că acestea revin în totalitate autorităţilor locale române.

Mecanism oficial 

'Concluzia lui Seider, aceea că au fost îndeplinite condiţiile procedurale şi nu există motiv pentru stoparea finanţării, a fost considerată nefundamentată, întrucât depozitul de deşeuri radioactive vine în contradicţie cu prevederile Politicii Sociale şi de Mediu a BERD, care trebuie respectate de proiectele finanţate. Astfel, Platforma Civică a solicitat, mai departe, demararea unei anchete la nivelul BERD folosind mecanismul oficial de depunere a unei plângeri (Project Complaint Mechanism).

Cererea a fost înregistrată în luna martie şi urmează să fie analizată în perioada următoare. Banca a fost implicată în mai multe proiecte controversate pe care le-a finanţat în ultimii ani, unul dintre acestea fiind chiar fabrica Kronospan din Sebeş, împotriva căreia locuitorii oraşului au protestat ani la rând din cauza producţiei de formaldehidă, o substanţă cancerigenă care le pune în pericol sănătatea', au precizat reprezentanţii Platformei Civice Anti-Kozlodui.

[citeste si]

Platforma Civică Anti-Kozlodui este fondată de Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei, Asociaţia C.R.O.N.O, Asociaţia Civică pentru Viaţă şi Pro Democraţia Club Craiova. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o instituţie publică deţinută de 65 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, este finanţatorul depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund), conform comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel