Dependența de resursele Rusiei: Centrale nuclearo-electrice în Polonia

Polonia, care depinde de energia pe cărbune în proporţie de 80%, caută să-şi diversifice sursele energetice şi să pună capăt dependenţei de petrol şi gaze din Rusia.

Cu câteva zile înainte ca Polonia să găzduiască următoarea rundă de discuţii ale ONU privind schimbările climatice, ziarul german Maerkische Oderzeitung anunță că Varşovia intenţionează să construiască mai multe centrale nuclearo-electrice până în 2033. Oraşele Zarnowiec şi Kopalino la nord-vest de Gdansk sunt luate în considerare pentru prima centrală nucleară din ţară, potrivit ziarului.

Guvernul nu a dat încă aprobarea finală a planurilor, a precizat agenţia poloneză de presă PAP. Polonia, care depinde de energia pe cărbune în proporţie de 80%, caută să-şi diversifice sursele energetice şi să pună capăt dependenţei de petrol şi gaze din Rusia. Partidul la putere în Polonia Lege şi Justiţie (PiS) doreşte să pună în aplicare planurile elaborate în urmă cu câţiva ani de un guvern anterior, dar care nu au fost implementate din motive financiare şi din lipsă de claritate cu privire la locul unde vor fi depozitate deşeurile nucleare.

Există de asemenea rezistenţă faţă de acest plan din partea activiştilor care citează pericolele energiei nucleare, precum şi a unor oficiali ai administraţiei locale îngrijoraţi de modul în care centralele nucleare ar afecta turismul. Conferinţa COP24 începe duminică în oraşul Katowice, unde ţările urmează să negocieze regulile şi finanţarea pentru punerea în aplicare a acordului de la Paris din 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel