Deneş: Bihorul este al doilea din ţară la sumele pentru investiţiile în lucrări hidrotehnice

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat joi, la Oradea, că judeţul Bihor este al doilea din ţară, după Maramureş, în clasamentul sumelor alocate pentru investiţii în lucrările hidrotehnice, în valoare de 53 de milioane de lei pentru anul 2019.

"Sigur că şi Bazinul hidrografic pe care îl are judeţul Bihor este unul care necesită investiţii serioase în continuare pe lucrări începute. Şi pentru ca lucrurile să fie corecte la nivel naţional, înainte de alocarea sumelor noi am stabilit câteva criterii pe baza cărora am alocat finanţările. Unu: punerea în siguranţă a vieţii cetăţenilor. Doi: finalizarea şantierelor începute, unele istorice şi alocarea sumelor în ordine crescătoare pentru finalizarea lor, începând cu cele care au avut nevoie de sume mai mici pentru încheierea investiţiilor, a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Ioan Deneş.

Potrivit acestuia, în anul 2019, judeţul Bihor are alocată o sumă totală pentru investiţii ape şi păduri de 53 de milioane de lei. Din care în domeniul gospodăririi apelor este prevăzută suma de 43,5 milioane lei, iar pentru păduri 9,5 milioane lei, din care, prin ROMSILVA, cinci milioane pentru regenerare păduri, 2,5 milioane de lei pentru drumuri forestiere, iar, prin Gărzile forestiere, 2,5 milioane de lei.

Ministrul a menţionat şase lucrări majore din care cinci vor fi finalizate în cursul anului 2019, precum şi zece puncte critice prioritizate la nivel naţional, de genul breşe, eroziune de mal etc, dar care sunt problematice în cazul viiturilor.

Ministrul Ioan Deneş a amintit şi amenajarea Barajului Leşu, ale cărui lucrări de reabilitare au fost demarate în anul 2018, în valoare totală de 37,2 milioane de lei, prin POIM, având alocate 10 milioane de lei pentru acest an, urmând ca lucrările să se finalizeze în 36 de luni.

"Guvernul României, susţinut de PSD-ALDE în parlament, a promis, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, că anul 2019 va fi anul investiţiilor în România. La Ministerul Apelor şi Pădurilor în anul 2019, bugetul alocat pentru investiţii în ape şi păduri este de peste 700 de milioane de lei. Din care peste 500 de milioane de lei este suma alocată pentru investiţii în lucrări hidrotehnice. Este cea mai mare sumă pe care ministerul o are prinsă în buget pe investiţii din ultimii zece ani," a declarat Ioan Deneş.

Pentru a argumenta această afirmaţie, ministrul a afirmat că, în anul 2017, la nivel naţional au fost recepţionate 37 de lucrări hidrotehnice; în 2018 au fost 96 de lucrări finalizate, iar în 2019 - prin finanţarea alocată se vor finaliza 150 de lucrări hidrotehnice în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel