EXCLUSIV  Demitere Mihai Tudose. PSD a decis DEBARCAREA lui Tudose

Surse DCNews din PSD au afirmat că Mihai Tudose va fi îndepărtat prin căderea legii bugetului. 


În cazul în care guvernul nu reușește să treacă Bugetul este obligat, moral, să-și prezinte demisia. Nici legea de organizare a Guvernului, nici Constituția nu prevăd o demitere automată a premierului dacă nu trece Bugetul, dar se consideră că Executivul a primit un vot de neîncredere, iar statul nu poate funcționa pe bugetul anului anterior. Majorările de pensii și salarii nu pot fi efectuate, dar sunt prevăzute în legi deja adoptate. Teoretic, guvernul ar trebui, deci să plece. Însă, cel mai mare risc pentru PSD după ce Bugetul guvernului Tudose ar fi respins este ca premierul să rămână în funcție, pe model Grindeanu, căutând să-și constituie o nouă majoritate parlamentară, până la  jumătatea lunii ianuarie. 

Legea Bugetului ajunge miercuri în Parlament și este votată în cursul următoarei săptămâni. 

Pentru moment nu s-a stabilit însă scenariul pentru picarea Legii bugetului. Aici, sunt posibile trei variante: 

1. PSD își asumă public că nu susține legea bugetului. În acest moment este posibil ca bugetul să fie votat de opoziție. Pe de altă parte totul ar putea duce la pierderea guvernării prin picarea propriului guvern pentru a doua oară. Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că nu le va mai da guvernarea celor de la PSD. Strategia este cea mai riscantă. Tabăra Tudose se poate alia cu opoziția, iar în acest fel premierul ar putea să urmeze modelul Grindeanu. Mihai Tudose ar avea o bază mai mare în partid spre deosebire de Sorin Grindeanu. 

2. Legea nu va fi votată, fără nici un fel de explicații. Această strategie l-ar putea împiedica pe Mihai Tudose să vorbească cu opoziția, însă ar putea da un semnal de vulnerabilitate. 

3. Apariția dizidenților. Mai mulți lideri locali s-ar putea declara nemulțumiți de diferite prevederi ale legii bugetului  Se reproșează, în ansamblu că nu s-a realizat ceea ce s-a propus în programul de guvernare. Legea bugetului ar putea fi picată la limită. Această strategie pare cea mai la îndemână și cea mai sigură. 

Pentru ca legea bugetului să fie votată este nevoie de jumătate plus unu din votul parlamentarilor. 

Iată numărul de parlamentari de care dispune fiecare forță politică:

PSD - 222
PNL - 98
USR - 43
UDMR - 30
ALDE - 24
PMP - 25
Minorităţi - 17
Neafiliaţi - 6

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel