Demisie Doina Pană. Chirteș (PNL): V-aș aminti ceva

Doina Pană
Doina Pană

Senatorul PNL Mureş Cristian Chirteş a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, nu ar fi fost motivată de cauze medicale, ci datorită eşecului programului de guvernare în domeniul gestionat de aceasta. 

"Demisia doamnei ministru Pană nu este doar din motive medicale. Această demisie arată eşecul programului de guvernare în tot ce înseamnă domeniul ape şi păduri şi v-aş aminti doar patru din cele 16 - atâtea am identificat, să spunem, priorităţi ale Guvernării PSD-ALDE - doar patru mai importante. Nerezolvarea crizei lemnului de foc. Deşi eu împreună cu foarte mulţi ingineri silvici, de această dată administratori de păduri, proprietari de păduri, am mers şi am oferit soluţii doamnei ministru, se pare că ideile populiste au fost mult mai importante pentru dânsa. I-am făcut două interpelări şi întrebări în anul 2017 în care am avertizat-o de această criză, iar dacă nu se iau măsuri, criza va continua şi în 2018. I-am dat soluţii concrete", a spus Cristian Chirteş. 

El a adăugat că o altă nerealizare a fost radarul pădurilor, "acel aşa-zis mare proiect pe care nu l-a făcut doamna ministru, că este puţin mai vechi, doar i-a schimbat denumirea", dar care nu a fost făcut operaţional. 

"Ce a făcut dânsa? A dat atribuţii noi organelor Jandarmeriei, la Poliţie şi la toţi, dar nu au rezolvat problema de fond a acestei aplicaţii. O altă nerealizare, preluarea în pază gratuită a suprafeţelor mai mari de 30 de hectare. Doamna ministru a anunţat un proiect de lege cu trâmbiţe şi surle şi absolut tot că vom prelua, ca stat, păduri, gratuit, indiferent de suprafaţă. Dar nu am înţeles, un proprietar care are 35 de ha de pădure nu are bani să le păzească? I-am spus doamnei ministru în Parlament. În acel moment, împreună absolut toţi senatorii au votat, şi de la putere, reîntoarcerea la comisie şi analizarea mai clară a acestei iniţiative legislative. În momentul în care am întrebat-o pe doamna ministru să-mi spună un succes al dânsei în momentul în care a părăsit ministerul, sau anul trecut, efectiv nu am găsit absolut nicio realizare din programul de guvernare PSD-ALDE, program cu care a venit în faţa comisiilor de specialitate în care a fost audiată. Repet, nici măcar un punct nu a fost dus la capăt", a afirmat senatorul liberal. 

Accesarea fondurilor europene, un eșec

Cristian Chirteş a mai arătat că o altă nerealizare a ministrului demisionat este şi accesarea de fonduri europene. 

"În noua Strategie forestieră 2017-2027 atragerea de fonduri europene este lăsată la o submăsură. I-am solicitat, toţi silvicultorii din România, toţi proprietarii de păduri, asociaţiile reprezentative, ca atragerea de fonduri europene să fie un obiectiv clar, distinct al acestei strategii. Trebuie să vă spun că la nivelul Comisiei Europene sunt peste 50 de măsuri care pot fi accesate pe domeniul păduri, doar pe domeniul păduri, astăzi în România avem doar 3 măsuri. Şi în viitor, deja la Bruxelles se negociază noul PNDR 2021-2025. Cred că va trebui accelerat şi constituită foarte clar o structură care să negocieze la Comisia Europeană, în cadrul PNDR, măsurile pe păduri", a mai spus senatorul PNL Mureş. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel