Deepfake, fenomenul care a uluit internetul. Cum să nu te lași păcălit

Social media
Social media

Deepfake este o metodă prin care se generează conținut digital fals, precum poze și filmulețe, dar cât mai aproape de realitate. Acest fenomen a luat amploare la începutul lunii august, când un filmuleț cu antreprenorul Elon Musk devenea celebru pe internet.

Elon Musk își anunța candidatura la alegerile prezidențiale din SUA. De asemenea, acesta făcea cunoscut faptul că Tesla va începe producția de mașini zburătoare și că va face experimente pe propriul său creier. Însă totul s-a dovedit a fi un fake. 

În filmuleț era un ziarist de la publicația MIT Technology Review, care folosea un algoritm dezvoltat de către Hao Li, profesor asociat la Universitatea de Sud a Californiei și fondator al unei companii numite Pinscreen, scrie libertatea.

Deepfake, pe larg


Deepfake ca termen este derivat din combinația termenilor „deep learning," o caracteristică inteligenței artificiale, și fake – adică fals. Temenul se refer la o tehnică de sintetizare a imaginilor și sunetelor pentru a crea conținut.

Filip Truță, analist de securitate informatică la Bitdefender, spune că fenomenul Deepfake a pornit în 2017, când un utilizator Reddit cu alias-ul „deepfakes" a început să distribuie clipuri pornografice unde fețele actorilor erau înlocuite cu celebrități precum Kim Kardashian, Gal Gadot sau Scarlett Johansson. 

Cum să nu te lași păcălit


Prima regulă este să nu crezi toate informațiile de pe Facebook, Twitter sau site-urile obscure. Este foarte important să verifici dacă știrea este adevărată sau falsă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel