Urmărește emisiunea live


DECRETUL 770. 'Decrețeii' lui Ceaușescu, născuți la ordinul dictatorului

Azi se împlinesc 53 de ani de la Decretului 770 prin care regimul lui Nicolae Ceaușescu încălca grav drepturile omului, urmărind să își impună politica demografică.

Pe data de 1 octombrie 1966, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, a emis Decretul 770, completat ulterior prin Legea 6/1973 și iniţiat de Nicolae Ceauşescu.

Prin acest decret prin se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

„Politica demografică a regimului Ceaușescu a avut la bază Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină și care viza creșterea accelerată a populației. Prin acest act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive și dure regimuri pronataliste din istorie. Faptul că nu s-a luat în considerare efectele pe termen mediu sau lung a condus la considerarea acestuia ca un mod abuziv prin care statul totalitar leza libertatea persoanei. Unul dintre efectele negative l-a constituit apariția a numeroase centre de instituționalizare a copiilor cu probleme și care, prin indiferența regimului, au devenit adevărate lagăre de exterminare, în care regimul comunist căuta să ascundă și să suprime indivizii considerați o povară socială”, amintește pagina Astăzi în istorie.

Ce presupunea Decretul 770 impus de Nicolae Ceaușescu

Decretul a fost promulgat pe 2 octombrie 1966 sub semnătura lui Chivu Stoica. Decretul 770 interzicea avorturile cu excepția situațiilor în care:

1. Sarcina punea în pericol viața femeii 

2. Unul din părinți suferea de o boală gravă care se transmitea ereditar sau determina malformații

3. Femeia prezenta invalidități grave fizice sau psihice

4. Femeie avea vârsta de peste 45 de ani

5. Femeie născuse deja cel puțin patru copii pe care îi avea în îngrijire

6. Sarcina era o urmare a unui viol sau incest

Ironia istoriei face ca 'decrețeii' născuți după promulgarea Decretului 770, șă fie generația Revoluției. Ajunși în 1989 la maturitate, aceștia au fost în mare parte cei care au ieșit în stradă la Revoluție și au răsturnat regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel