Decontul BOR: vezi cât plătește Bugetul pentru preoți, ce salarii au, câți călugări sunt plătiți de stat

SLUJBA POMENIRE - PATRIARHIE
SLUJBA POMENIRE - PATRIARHIE

Patriarhia răspunde acuzațiilor lansate de o organizație non-guvernamentală, care susține că statul plătește salariile preoților, dar și că numărul bisericilor este mai mare decât al școlilor. În ultima vreme, Biserica Ortodoxă a fost atacată pe motiv că nu plătește impozite și că manualul de religie îi sperie pe copii, amenințați cu Iadul. În ceea ce privește cărțile de religie, a fost constituită o comisie care va propune un nou manual, după un acord între Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, și PF Patriarh Daniel. La celelalte ”acuzații”, BOR a răspuns oficial în cursul serii de azi.

Astfel, Biserica susține că statul nu plătește decât 60 la sută din salariile preoților, iar impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. Salariile personalului clerical sunt comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar.

Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a o sprijini de la bugetul public, afirmă Bogdan Teleanu, purtătorul de cuvânt al BOR.

În fiecare lună, valoarea totală a contribuţiilor statului la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei.

 Patriarhia se plânge că, în numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, iar sprijinul salarial de la bugetul de Stat este unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. Sumele alocate de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din PIB.

Din cei aproximativ 8.500 de călugări şi călugăriţe ortodocşi, numai stareţul/stareţa şi preotul din mănăstiri primesc contribuţie de la bugetul de Stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane.

BOR anunță că a oferit, din fonduri proprii și donații, 55 de milioane de lei anul trecut pentru susţinerea a 700 de instituţii social-filantropice, care sprijină aproape un milion de români.

Scutirile de impozit sunt prevăzute în Codul Fiscal, ţinând cont de faptul că cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu a fost încă retrocedată Bisericii.  De altfel, în toate ţările europene există facilităţi fiscale pentru Culte condiţionate de folosirea fondurilor strict pentru activitatea specifică desfăşurată în societate. În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, în vreme ce cifrele prezentate de ong-uri au fost de patru ori mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel