Petro Poroșenko vrea să separe Biserica Ortodoxă Ucraineană de Patriarhia Moscovei

Președintele statului spune că această decizie are importanță geopolitică.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a propus, joi, în faţa parlamentului de la Kiev, crearea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene, independente de Patriarhia Moscovei, informează agenţia EFE, citată de Agerpres. 
”Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independenţa noastră definitivă faţă de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, a explicat Poroşenko în faţa Radei Supreme, legislativul ucrainean. 
Liderul ucrainean a insistat că este în joc ”securitatea naţională şi apărarea în faţa războiului hibrid rus”, întrucât ”Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influenţă în Ucraina”.

[citeste si]

Separarea, la fel de  importantă ca aderarea la UE și NATO

El a insistat că o biserici independentă ”are aceeaşi importanţă” ca liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE şi NATO.  
Poroșenko a propus să fie trimisă o petiţie către Patriarhia de Constantinopol, primind sprijinul a 268 de deputaţi, cu 42 mai mulţi decât avea nevoie. 
Ucraina speră, astfel, că Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, va emite un Tomos (decret), care să-i permită acestei ţări crearea propriei sale Biserici, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei din 1686.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel