De ce slăbesc bărbații mai ușor decât femeile

Nu e echitabil, dar este adevărat! Oamenii de știință spun că organismul bărbaților este altfel construit decât cel al femeilor, și că diferă inclusiv locurile unde se depune grăsimea, ceea ce îi ajută să slăbească mai ușor decât femeile.

Doamnelor și domnișoarelor, dacă i-ați invidiat vreodată pe bărbați pentru că par să slăbească ușor, nu aveți de ce. Nu e o dovadă de voință și nici vreo dietă miraculoasă, pur și simplu organismul lor e construit de așa manieră încăt le este mai ușor să piardă kilogramele în plus.

Un studiu publicat recent în jurnalul „Diabet, Obezitate și Metabolism", arată că bărbații slăbesc mai ușor și că atunci când pierd kilogramele în plus, beneficiile pentru sănătatea lor sunt mai mari decât în cazul femeilor.

Studiul a fost efectuat analizând rezultatele pierderii în greutate a peste 2.200 de adulți supraponderali din Europa, Australia și Noua Zeelandă.

Fiecare dintre adulții analizați avea, de asemenea, prediabet, o afecțiune marcată de niveluri mai ridicate de zahăr din sânge decât ar fi normal. Or, persoanele cu prediabet prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea, în cele din urmă, a diabetului de tip 2.

Regim draconic, rezultate diferite

Pe parcursul a 8 săptămâni, toții adulții din studiu au urmat o dietă zilnică de 800 de calorii, compusă în principal din supe, shake-uri, cereale integrale și vegetale slab calorice.

La finalul intervalului, bărbații pierduseră, în medie, cu 16% mai multe kilograme decât femeile. Adică, 12 kilograme, față de doar 10 în cazul femeilor.

E dept că, după această dietă draconică, 35% dintre subiecți, bărbați și femei, ajunseseră la un nivel normal de zahăr în sânge, scăpând de prediabet.

Slăbirea, mai „sănătoasă” pentru ei

Totuși, veștile sunt și mai bune pentru bărbați. Toți bărbații din studiu aveau, la final, o tensiune mult mai bună și mai puțină grăsime corporală. Per total, ei au înregistrat un risc mai mic de a face diabet de tip 2 decât cel al femeilor.

În plus, dieta slab calorică a avut și efecte negative asupra femeilor care au participat la test. Spre exemplu, la ele s-a înregistrat și o scădere mare a densității de lipoprotein (HDL) colesterol, tipul bun de colesterol care nu ar trebui să scadă.

Tot femeilor le-a scăzut și densitatea de minerale în oase, ceea ce crește riscul de fracturi. Apoi, și metabolismul le-a încetinit, așa că slăbirea lor a fost mai înceată.

Nu în ultimul rând, bărbații au scăpat de mai multă grăsime acumulată în corp decât femeile.

Unde se îngrașă bărbații și unde depun grăsime femeile

Bărbații se îngrașă, de obicei, în jurul taliei, aceasta fiind numită grăsime viscerală. Atunci când organismul pierde grăsimea viscerală, metabolismul crește și ajută la arderea mai multor calorii.

Femeile, însă, se îngrașă mai multe pe coapse, șolduri și fund. Acest tip de grăsime, numit grăsime subcutanată, este importantă pentru a putea duce o sarcină și pentru menstruație, dar nu influențează cu nimic metabolismul atunci când dispare din organism. Asta chiar dacă femeile din studiu au pierdut mai mulți centimetri din circumferința șoldurilor decât bărbații.

De ce se întâmplă asta?

Bărbații slăbesc mai ușor decât femeile pentru că sunt, fiziologic, construiți altfel. Practic, organismul lor este setat să ardă mai repede grăsimile. Au mai multă masă musculară și un metabolism mai accelerat în mod natural.

Masa mare musculară consumă, de altfel, mai multe calorii, așa că, cu cât organismul lor primește mai multe, cu atât arde un volum mai mare.

Din cauza metabolismului lor accelerat, bărbații au nevoie zilnic de mai multe calorii decât femeile ca să satisfacă acest metabolism și să poată dormi și respira bine, spre exemplu.

În timpul acestei diete, limita a fost de 800 de calorii, de 2-2,5 ori mai puțin decât aportul lor normal. Or, numărul mai mare de kilograme pierdute putea să decurgă doar din acest fapt. Asta nu înseamnă, însă, că bărbații ar avea motive să jubileze în fața femeilor.

„Nu e corect, nu e corect, nu e corect!", spune dr. Lisa Young, specialist în nutriție, citată de Healthline.com. „Nu depinde de ei. Bărbații au masă musculară mai mare și un metabolism mult mai activ. Cu cât mai mulți mușchi ai, cu atât mai rapid ți-e metabolismul. Deci, dacă ai un metabolism rapid, arzi mai repede caloriile și slăbești instant", a arătat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel