De ce credem în Dumnezeu. Concluziile oamenilor de ştiinţă vor suprinde

Se spune des că unii oameni sunt „credincioși născuți”. Credinţa în Dumnezeu, potrivit unor noi cercetări, se pare că nu apare în mod natural.

Într-o serie de studii, oamenii de știință au examinat legătura dintre credința în Dumnezeu și intuiție, folosindu-se de răspunsurile persoanelor implicate în faimosul pelerinaj Camino de Santiago, împreună cu date din activități analitice și exerciții de stimulare a creierului, scrie Daily Mail.

În timp ce unii psihologi din ultimele decenii au susținut că persoanele cu credințe religioase puternice tind să fie mai intuitive și mai puțin analitice, studiul a constatat că nu există o astfel de legătură. Într-o lucrare nouă, cercetătorii de la Universitățile din Coventry și Oxford susțin că credința nu este asociată cu o intuiție sau o gândire rațională, după cum au sugerat lucrările anterioare.

Echipa a intervievat participanții la Camino de Santiago de Compostela, una dintre cele mai mari rute de pelerinaj din lume. Aceştia au fost întrebați despre punctele forte ale credinței lor, cercetătorii analizându-le şi gândirea intuitivă. În studii suplimentare, s-au folosit puzzle-uri matematice pentru stimularea creierului.

Exercițiul de stimulare a creierului a implicat şi un curent electric care nu provoca durere, pentru a se activa o anumită regiune a creierului despre care studii anterioare indicaseră că e folosită mai mult de atei.

Echipa a constatat că nu există nicio legătură între gândirea intuitivă și credință. Iar stimularea creierului - care a dus la creșterea nivelului de inhibiție cognitivă - nu a schimbat nivelul credinței, sugerând că nu există nicio legătură între cele două.

[citeste si]

Ideea că credința în Dumnezeu este intuitivă sau naturală este „prematură", spun cercetătorii. „Datele sociologice și istorice disponibile arată că ceea ce credem este în principal bazat pe factori sociali și educaționali, și nu pe stiluri cognitive, cum ar fi gândirea intuitivă/analitică", au concluzionat aceştia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel