De ce a dispărut Winamp și cum a reajuns să fie folosit de 100 milioane utilizatori

Winamp este un media player proiectat inițial pentru Windows 95.

Winamp (pentru puținii care nu cunosc ce înseamnă) este un media player proiectat pentru mai multe sisteme de operare, precum Microsoft Windows, Mac OS și Android, conform Silicon UK.

Software-ul a fost extrem de popular în rândul utilizatorilor datorită simplității de utilizare, capacitățile de personalizare și arhitectura solidă când vine vorba de plug-in-uri. Un alt bonus l-a reprezentat faptul că dezvoltatorii săi au ascultat comunitatea și au acționat când feedback-ul a fost negativ.

Începuturile Winamp

 (w670)

Winamp a fost creat în aprilie 1997 de către Justin Frankel și Dimitry Boldyrev, dezvoltatori ai Nullsoft, pentru Windows. Programul nu a fost primul MP3 player de pe Windows. Mai exact, Winplay3, lansat în 1995, a devenit popular datorită utilizării sale pentru a pirata muzică.

Versiunea 1.0 a Winamp a ajuns pe PC-urile cu Windows în iunie 1997, sub forma clasică pe care o cunoaștem cu toții. La finalul secolului, după mai multe îmbunătățiri care să facă viața mai ușoară utilizatorilor, dar și după mai multe reglări de erori, Winamp a primit funcția de HTTP Streaming, pentru canalele radio on-line, devenite populare în aceeași perioadă.

Din gratuit în premium

 (w670)

Versiunea 1.5 a Winamp a s-a transformat din freeware în shareware. În acest fel, utilizatorii aveau 14 zile pentru a folosi programul fără a plăti, după care erau taxați cu 10 dolari (40 lei). Datorită popularității, mulți au ales să plătească micuța taxă percepută.

Schimbări în rău, apoi în bine

 (w670)

După succesul versiunii 2.0 a Winamp-ului, dezvoltatorii de la Nullsoft, cumpărați de AOL, au făcut modificări uriașe. Winamp 2 a devenit, în 2002, WinaMP3, având un cod cu totul nou, deci luat de la 0. Această schimbare i-a înfuriat pe utilizatori, deoarece personalizarea a fost limitată, iar plug-in-urile au avut și ele de suferit.

Când au realizat greșeala mare pe care au făcut-o, dezvoltatorii au luat decizia de a modifica din nou codul programului și au adăugat înapoi caracteristici ale Winamp 2 în WinaMP3.

În decembrie 2003, Winamp 5 a îmbinat codurile celor două versiuni anterioare, fiind o mișcare binevenită datorită reintegrării miilor de skin-uri existente, din zilele Winamp 2.

Moartea Winamp

 (w670)

Nu facem nimănui o nedreptate dacă recunoaștem că Winamp este cunoscut drept unul dintre cele mai populare media playere din toate timpurile, poate și în general, ca aplicație Windows.

Cu toate acestea, schimbările tehnologice au ucis Winamp-ul când a venit vorba de programe mainstream, iar AOL a anunțat că Winamp.com se va închide în 2013. Însă, lucrurile nu s-au întâmplat așa. Cu toate că nu a mai fost actualizat, programul a continuat să funcționeze timp de mulți ani.

Revenirea la viață

 (w670)

În ianuarie 2014, compania belgiană Radionomy a cumpărat brandul Nullsoft, pentru o sumă cuprinsă între 5 și 10 milioane de dolari. Timp de 5 ani, lumea a crezut că Winamp a dispărut, nemaiprimind actualizări, în ciuda numărului mare de utilizatori care au continuat să folosească software-ul.

Însă, în 2019, Winamp 5.8 i-a luat prin surprindere pe utilizatorii care au crezut că programul a fost pierdut pentru totdeauna. Noua versiune a fost mai degrabă o actualizare pentru a demonstra că mai este în viață, aducând suport pentru versiunile mai noi de Windows, precum 8, 8.1 și 10.

În prezent, Winamp continuă să se lupte cu competitorii

În prezent, Winamp va trebui să înfrunte giganți precum iTunes și Spotify pentru a supraviețui. Cu toate acestea, cu o bază de 100 de milioane de utilizatori, misiunea sa nu va fi imposibilă, scrie Forbes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel