EXCLUSIV  De ce a dat Dragnea bilete gratis pentru studenți? Cum poate fi stopat abuzul

Dragnea în tren
Dragnea în tren

Scandalul biletelor "gratuite" pentru studenți, care au interzis călătoria cu trenul pentru restul pasagerilor din România, poate fi rezolvat în două moduri. 

Însă, mai întâi să ne întrebăm de ce nu au apărut probleme la CFR și din cauză că elevii de liceu și-ar rezerva bilete de tren cu nemiluita? Pentru că, față de studenți, ei sunt discriminați: elevii de liceu beneficiază doar de 50% reducere.

Ciudat. Dacă gratuitatea e importantă nu ar fi trebuit să se dea bilete gratis și elevilor, ca să poată ajunge studenți? Pentru a răspunde, să vedem de ce s-a grăbit premierul Grindeanu, la câteva zile de la instalarea primului guvern Dragnea, să ofere un pachet generos de beneficii pentru studenți (dublarea burselor, călătorii gratis nelimitate etc). Și nu a păstrat nimic pentru elevi. Simplu: te aștepți mai degrabă să iasă în stradă studenții, decât elevii de liceu. Așa că, în perspectiva OUG 13, încerca să capteze bunăvoința acestora. Factura acestei strategii nereușite o plătesc cei care încearcă să își ia bilet de tren și găsesc toate locurile rezervate, cu săptămâni înainte.


În acest an electoral, nici "reformatorii" de Dreapta, nici puterea de Stânga nu au curajul să pună stop abuzului. Adică faptului că unii studenți iau câte un snop de bilete, să fie acolo, dacă tot nu dau niciun ban pe ele.


Ce ar putea face, dacă ar vrea?


1. HG 42/ 2017 asigură studenților doar gratuitatea transportului feroviar intern. Adică statul subvenționează transportul. Dar, rezervarea biletului este un serviciu suplimentar, pe care ar trebui să-l plătească studentul, așa cum plătește acum diferența pentru un loc la clasa întâi ori la vagonul de dormit sau dacă ia un șnițel la vagonul restaurant. De altfel, taxa pentru serviciul de rezervare (în jur de 3,5 lei) există în prezent, dar nu este încasată de la studenți, ci de guvern. Ar fi o supremă ironie să vină Curtea de Conturi și să impute guvernului multe sute de mii de lei, dacă nu milioane, considerând că rezervarea biletului e un serviciu suplimentar, așa cum este plușul de la clasa întâi.


2. O nuanțare a hotărârii de guvern amintite ar stopa abuzurile, păstrând gratuitatea pentru studenți. Ar trebui precizat în HG că este permisă o singură rezervare pe zi, pentru o anumită destinație. În cazul în care se fac mai multe, contravaloarea călătoriilor se va imputa posesorului de legitimaţie de student pentru gratuitate la transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel