De ce s-a prăbușit leul? Vasilescu, BNR, explicații: Nicio legătură cu realitatea!

Adrian Vasilescu, BNR, a explicat, joi, care sunt cauzele deprecierii leului, din această săptămână.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a făcut câteva precizări legate de căderea bruscă a leului în raport cu euro și celelalte valute. 

”Avem câteva explicații, bazate pe analize profunde. Aș vrea să subliniez ce se întâmplă pe această piață valutară, pentru că, din nefericire, sunt multe vorbe care circulă în dezbaterile publice care nu au nicio legătură cu realitatea” și-a început declarațiile, Adrian Vasliescu, într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.

”Este adevărat că de la începutul acestui an, chiar din prima zi, leul a început să piardă din altitudine. A pierdut de cele mai multe ori sub 1 ban. Ieri, miercuri, pe piața bancară, s-a întâmplat un lucru ieșit din comun, pentru că, dacă toate căderile de la începutul anului au fost mici, ieri leul s-a depreciat cu 4,32 bani. A fost o depreciere într-o zi de 1% care s-a ridicat peste toate celelalte deprecieri de la începutul anului până acum. Când se analizează această piață, ne ducem, în primul rând, la evenimentele din economie. Ei bine, aceste realități nu se pot schimba atât de mult de la o zi la alta încât să influențeze în fiecare zi piața valutară. Și lucrurile nu se pot schimba așa peste noapte încât de la 0,61 de bani deprecierea din ziua precedentă, adică de marți, să ne trezim ieri cu 4,32 bani dintr-o dată.” a mai spus oficialul BNR.

Despre ce este vorba. Ce s-a întâmplat

”Cu siguranță că toate lucrurile care s-au spus despre deprecierea leului de anul acesta - mă refer la analiștii serioși, care au vorbit ce s-a întâmplat pornind de dezechilibrul balanței comerciale care este foarte puternic, o depășire enormă a importurilor față de exporturi, care se văd întotdeauna în piața valutară - acest curs leu-euro este, în primul rând un indicator de regularizare și disfuncțiunile din balanța comercială sunt reglate de curs. Deci tot ce s-a spus de câtre analiștii serios a fost exact. Ieri, n-a mai înțeles nimeni ce se întâmplă. Și tocmai de asta este necesar să punem lucrurile la punct. Zgomotul produs, în paralel cu analizele serioase, care s-au făcut de la 3 ianuarie până astăzi, trebuia să aibă odată și odată ecou în afara țării. Piața noastră valutară este, de fapt, o piață inernațională. 20 de ani a lucrat Banca Națională ca să asigure convertibilitatea totală a leului. O avem, cu ea am intrat în Uniunea Europeană, cu ea ne facem treburile pe piața valutară, dar, în condițiile acestea, leul a devenit și el o mondă internațională.” a spus Vasilescu. 

Reacția piețelor internaționale, decisivă

”Piețele valutare sunt funcționale 24 de ore. Ei bine, piețele valutare internaționale eu reacționat în noaptea de marți spre miercuri. Pentru că sunt foarte mulți pe aceste piețe, iar investitorii au cumpărate titluri de stat de miliarde de lei și zgomotul de pe piața noastră le-a produs îngrijorare. N-aș spune că s-a pierdut încrederea în economia românească, dar aș spune că s-a șubrezit. Am văzut o explozie foarte mare, în noaptea de marți spre miercuri, care a dus cursul la 4,78. Nu atacurile speculative sunt importante, important este că pe piețele internaționale, în noaptea de marți spre miercuri s-a produs această creștere bruscă și mare. Aceasta nu avea cum să nu se reflecte pe piața noastră.” a continuat Adrian Vasilescu. 

Mai poate Banca Națională să intervină?

”Când reacționează piața internațională, nicio bancă centrală - de la FED, la Banca Japoniei - nu se poate pune cu piața internațională. Important este să reglăm lucrurile aici. Și Banca Națională a României are mijloace de a le regla, are dreptul să intervină, intervine pe piața valutară atât cât trebuie, cum trebuie și când trebuie. Nu putem să facem descrieri ale acestor intervenții, pentru că aici este o regulă internațională: nicio bancă națională nu-și descrie intervențiile pe piață. Dar Banca Centrală este pe piață și intervine continuu. Dacă n-ar fi așa, ar fi foarte sus astăzi cursul. Nu se poate lovi dintr-o dată, pentru că ecourile și corecțiile pieței internaționale sunt implacabile”, au fost explicațiile lui Adrian Vasilescu.

Citește și:

Vasilescu: BNR a făcut eforturi teribile! ROBORUL ar fi fost la 5%

CURS BNR, 23 ianuarie. EURO, salt uriaș! LEUL, depreciere totală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel