EXCLUSIV  Dantura perfectă cu soluții High Tech. Cum ai grijă de dinți și cum îi repari pe cei stricați

Ne plac dinții albi cum sunt cei ai manechinelor din reclamele la pastele de dinți. Dar să nu credeți că s-au născut toate cu dinți perfecți. Merg, însă, frecvent la stomatolog. Și nu vă gândiți automat la durerea de dinți, pentru că în ziua de azi tratamentele stomatologice moderne, realizate cu tehnică de ultimă generație, nu mai sunt deloc un supliciu. Explică, EXCLUSIV pentru DC News, dr Rodica Ghionea și dr Dan Caminescu, de la Clinica City Dent.

O vizită la stomatolog este de multe ori amânată până în ultimul moment, când durerea e insuportabilă și obrazul umflat, și foarte puțini dintre noi conștientizează ce efecte dăunatoare asupra sănătății întregului organism pot avea chiar și unele dintre cele mai mici afecțiuni dentare, dacă sunt lăsate netratate. Vă dăm câteva exemple, din studii aparute recent: sunt infecții care duc la apariția cancerului (cel oral fiind doar unul dintre ele) și sunt bacterii orale periculoase care ar putea accelera apariția Alzheimer și a altor afecțiuni periculoase.

Am stat de vorbă cu medicii stomatologi ai clinicii City Dent, care sunt preocupați să ofere pacienților atât sesiuni de educare în domeniul sănătății dentare cât și servicii profesioniste, utilizând tehnică de ultimă generație.

Cât de prost stau românii cu dantura

În România este nevoie de o intensificare a educării, atât în ceea ce privește sănătatea, în general, cât, mai ales sănătatea dentară, după cum arată studii realizate de organisme naționale și internaționale în sfera sănătății publice. Conform acestor studii - ne-a explicat medicul Rodica Ghionea - Alianța pentru un Viitor Fără Carii a făcut public un raport privind situația răspândirii cariilor dentare în țările Europei Centrale și de Est, inclusiv România.

Raportul arată că afecțiunile orale, precum cariile dentare și afecțiunile parodontale sunt printre cele mai importante probleme de sănătate publică raportate, afectând cea mai mare parte a copiilor de vârstă școlară și a adulților din toată lumea, nu doar din România. Menționând același studiu, medicul Rodica Ghionea, de la City Dent, a vorbit despre impactul sever al acestora asupra populației, despre intensitatea durerii și suferința provocată de cariile dentare, care afectează funcțiile generale și calitatea vieții.

Cum și de ce ni se strică dinții

Placa bacteriană reprezintă un conglomerat de microorganisme (bacterii) care se depune pe suprafețele dentare într-o structură multi-stratificată, bine definită și foarte aderentă, odată constituită fiind relativ greu de îndepărtat prin mijloace uzuale de igienă și cu atât mai greu cu cât este lăsată să acționeze mai mult timp pe dinte.

„Rolul nociv al plăcii bacteriene se poate manifesta în două direcții. În primul rând, bacteriile din placa bacteriană descompun resturile alimentare în acizi, iar acizii distrug treptat țesuturile dentare ducând la apariția cariilor dentare. În al doilea, placa bacteriană se impregnează cu săruri minerale, formând structuri dure, poroase în vecinătatea gingiei și chiar între gingie și dinte. Acest mecanism duce la afectarea în timp a gingiei și osului care înconjoară dintele, fenomen cunoscut popular sub numele de parodontoză", a detaliat dr. Rodica Ghionea, de la City Dent.

Igienă cu jumătate de măsură, la români

Pentru ca această placă bacteriană să nu se depună avem un singur lucru de făcut: să ne păstrăm corect igiena orală. „Caria dentară are ca și cauză generală igiena defectuoasă a cavității bucale. Indirect la capitolul „igienă" se încadrează și particularitățile alimentației, pentru că anumite alimente (cum ar fi dulciurile) pot fi descompuse mai ușor în acei acizi care atacă structura țesuturilor dentare. Totuși, descompunerea alimentelor se realizează de acele bacterii care formează placa bacteriană și care nu ar trebui să stagneze pe suprafețele dentare dacă acestea sunt corect igienizate", a explicat dr Rodica Ghionea.

Numai că, românii sunt codași la capitolul igienă, practic făcând lucrurile doar cel mult pe jumătate.

Stomatologul a adus ca argument datele din studiul realizat de GSK Consumer Healthcare în 2014. Acesta a arătat că cea mai mare parte a populației din România nu se spală pe dinți seara, ci doar dimineața, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, considerându-l mai degrabă un act estetic, așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși, decât unul pentru propria sănătate. De asemenea, peste 45% dintre respondenți au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% au recunoscut că se spală pe dinți doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau, ocazional, mai puțin de o dată pe săptămână!

Educația „proastă" pornește din copilărie

„Studiile arată, fără nicio urmă de îndoială, că românii au o sănătate dentară precară, care pornește din copilărie. Dinții copiilor sunt neglijați de părinți!", a punctat dr. Ghionea, care a amintit câteva date statistice ale studiului: „75% dintre copiii între 5 și 13 ani au carii pe dinții temporari. 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinții definitivi, iar 90% sunt netratate! Faptul este îngrijorător cu atât mai mult cu cât unii dinți definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani".

Tot aceste studii arată că, în medie, 3 sferturi din dinții afectați ai acestor copii prezintă carii netratate. Un procent de 4% din numărul de dinți afectați au fost extrași din cauza cariilor, iar 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă. Iată de ce specialiștii atrag atenția părinților că neglijarea și netratarea dinților temporari pot să aibă consecințe asupra dentiției definitive. Nivelul ridicat de carii netratate din ambele tipuri de dinți indică necunoașterea consecințelor pe care le poate avea absența tratamentului asupra stării generale de sănătate.

„Sunt cifre îngrijorătoare, care ne determină pe noi, medicii stomatologi români, să ne implicăm destul de vocal în măsurile de îmbunătățire a metodelor de educație pentru sănătatea orală, dar și pentru dotarea cabinetelor noastre cu tehnică performantă care să facă vizita la stomatolog cât mai eficientă, scurtă și plăcută. Ne preocupă sănătatea pacienților noștri, le respectăm timpul și le oferim confort, astfel încât să îi determinăm să vină des la control periodic preventiv", a completat dr Rodica Ghionea.

La ce vârstă merg copiii la dentist?

Dar, la ce vârstă ar trebui dus un copil pentru prima dată la medicul stomatolog? Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, arată specialistul de la City Dent.

„Cât mai curând posibil. Este bine ca micuțul să ia contact cu mediul stomatologic încă dinainte de a exista probleme dentare, pentru a se „împrieteni" cu tot ceea ce presupune cabinetul stomatologic, astfel încât atunci când va fi nevoie de manopere profilactice sau tratamente stomatologice, acesta să fie cât mai cooperant. (...) Odată erupt în cavitatea bucală, un dinte este expus direct agresiunii bacteriene, astfel încât caria dentară poate apărea la vârste surprinzător de fragede. Cel mai elocvent exempul în această direcție este așa-numita „carie de biberon", care apare la sugari, datorită asocierii dintre alăptarea în timpul somnului și igiena precară", a subliniat Dr Rodica Ghionea.

Tehnica și tratamentele moderne

În ultimele decenii, stomatologia a cunoscut o evoluție fulminantă. Tehnica modernă, cu mijloacele de tratament și de anestezie schimbă cu totul peisajul, ca să spunem așa. Durerea presupusă de lucrul la dantură a fost redusă, de fapt, la minimum, la fel și disconfortul pe care aveau cândva pacienții. Medicii stomatologi analizează acum dantura pacienților cu alte mijloace.

De aceea, „clinica City Dent nu face rabat de la nicio măsură și a adoptat politica implementării profesionalismului modern, de ultimă generație, care oferă pacienților servicii la standarde internaționale", a arătat dr. Ghionea.

În vizită la clinica City Dent, am avut ocazia să testăm unul dintre cele mai noi modele de microscop dentar, Zeiss®, achiziționat pentru medicii de aici. Aparatul de ultimă generație mărește, câmpul de lucru de până la 25 de ori, permițând specialistului endodont să trateze chiar și cele mai complexe și complicate situații dentare. Lumina care se propagă prin lentile ajută medicul stomatolog să observe detalii din structura dintelui, pe care nu le-ar putea vedea cu ochiul liber.

La început, microscopul a fost folosit în stomatologie pentru tratamentele de canal, pentru ca, treptat, să fie utilizat cu succes și în tratamentele restaurative ale coroanei dentare, pentru realizarea obturațiilor (plombelor) estetice.

Cum decurge consultația la endodont

Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezintă cea mai complexă formulă de lucru existentă, în prezent, în endodonție.
Endodonția este o specialitate a stomatologiei, care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, tratamentul și vindecarea afecțiunilor datorate țesutului moale aflat în interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.

Consultația în endodonție durează aproximativ 45-60 de minute și se desfășoară pe parcursul a câteva etape, fiecare la fel de importantă pentru precizia diagnosticului și pentru succesul tratamentului.

Dr. Dan Caminescu, specialistul endodont al clinicii City Dent ne-a explicat care sunt etapele unui tratament endodontic la microscop: „În primul rând, este anamneza, acea etapă în care medicul dentist stă de vorbă cu pacientul și încearcă să afle cât mai multe detalii despre suferința acestuia.Apoi, medicul consultă cu atenție, cu ajutorul unor manopere simple și al unor aparate speciale, dintele presupus cu probleme precum și dinții vecini și cei cu care el vine în contact când pacientul are gura închisă. Un element deosebit de important, acum dar mai ales pe parcursul tratamentului, este microscopul endodontic un aparat care mărește și totodată furnizează o lumină suficient de puternică pentru a observa detalii care nu se pot vedea cu ochiul liber. Urmează realizarea unor radiografii, atât la începutul tratamentului endodontic cât și pe parcursul acestuia".

Cum se face tratamentul endodontic

După ce medicul pune cap la cap toate informațiile obținute, urmează ultima etapă a consultației, poate cea mai importantă, în care este întocmit planul de tratament și îi este explicat pacientului.

„Lungimea pe care realizăm tratamentul endodontic este în mod obligatoriu determinată cu un aparat electronic numit apex locator și este verificată, în mod obligatoriu, cu ajutorul uneia sau a mai multor radiografii realizate cu un ac în fiecare canal radicular.Urmează „obturația de canal", prin care „sigilăm" spațiul endodontic împotriva posibilei pătrunderi ulterioare a bacteriilor care ar putea reinfecta dintele, periclitând succesul tratamentului de canal. Tratamentele endodontice de ultimă generatie reprezintă platforma de plecare în asigurarea succesului funcționarii biologice de lungă durată a dintelui și lipsei durerii dentare pentru pacient. Echipamentele High Tech din dotarea clinicii City Dent vin în sprijinul cunoștințelor medicale aprofundate ale specialiștilor endodonți", a precizat Dr. Dan Caminescu.

Tehnica tratamentului sub microscop este superioară conceptelor de tratament tradiționale, lucru confirmat și de numeroase studii desfășurate la nivel global. Ergonomia tratamentului este, de asemenea, îmbunătățită, atât pentru dentist cât și pentru pacient. În prezent, stomatologii de top la nivel mondial sunt de acord cu faptul că tratamentul endodontic sub microscop a dus la maximizarea pe termen lung a beneficiilor pacienților.

Nu în ultimul rând, pentru ca toate aceste tratamente să fie corect și perfect aplicate, contează și cât de bine specializat este medicul.

„Orice medic stomatolog poate realiza și este pregătit conform curiculei de învățământ să realizeze tratamente endodontice. Pentru a putea însă trata cazurile cu adevărat dificile, este nevoie de o foarte bună pregătire profesională, multă experiență precum și o dotare corespunzătoare. Pregătirea profesională presupune în momentul de față în România, ca și în multe alte țări din UE absolvirea unui program de specializare în endodonție cu durata de 3 ani, program care a fost introdus în urmă cu aproximativ 5-6 ani", a arătat dr Dan Caminescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel