Daniel Fenechiu, dezinformare despre Adrian Năstase, în direct. Cine a dat OUG

Adrian Năstase
Adrian Năstase

Daniel Fenechiu dă vina pe Guvernul Adrian Năstase pentru situația la care s-a ajuns cu frații Micula, pe care statul român trebuie să-i despăgubească după o decizie a instanței din New York. 

"Când Adrian Năstase schimbă regulile în timpul jocului și noi pierdem la arbitraj internațional e problema statului român, da? Poate ați uitat că Adrian Năsatse a luat niște facilități... Am plătit 280 de milioane de euro că au blocat conturile Romatsa, da? Când vă spune Florin Cîțu că ați lăsat bugetul României șvaițer, uitați-vă la cazul ăsta, că n-ați mai fi zburat cu avionul! Soluția inițială a fost pe 82 de milioane. S-a ajuns la penalități", a explodat Daniel Fenechiu, la Realitatea TV, pe cazul fraților Micula. 

Instanța americană a condamnat România să platească fraților Micula câștigul pe care l-ar fi realizat, dacă România nu era membră a Uniunii Europene. În anii 2000, UE a pretins României, în cadrul procedurilor de pre-aderare, să anuleze facilitațile acordate investitorilor în teritorii declarate zone defavorizate. 

Totul a început în 1998

Povestea este mai veche, însă. Vina aruncată de Daniel Fenechiu pe Adrian Năstase ar fi că România a îndeplinit solicitările UE, pentru aderare. Însă, facilitățile din cauza cărora a fost condamnată România au fost acordate în 1998, în timpul guvernului CDR. Atunci, a fost dată o OUG prin care se acordau investitorilor în zone defavorizate o serie de facilități fiscale, precum: scutirea de la plata taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru importul de materii prime plus scutirea de la plata impozitului pe profit. Frații Micula și-au dezvoltat în județul Bihor, în Ștei, fabrici de băuturi răcoritoare, alcoolice și alimente. În 2004, a apărut legislația impusă de UE, prin care se anulau facilitățile din zonele defavorizate. Conform actului normativ din 1998-1999, termenul înscris era 2009, adică până-n 2009 România trebuia să acorde respectivele facilități, respectiv încă 2 ani de la intrarea în UE.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel