Dăncilă - Președinție UE: Este cel mai dificil dosar

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat joi că cel mai dificil dosar pe care va trebui să îl gestioneze România în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este Cadrul financiar multianual.

"Cu siguranţă, Cadrul financiar multianual (cel mai dificil dosar al preşedinţiei Consiliului UE - n.r.), pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar, de modul în care vom obţine un acord pe acest cadru, vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiţionale - şi mă refer la politica agricolă comună sau politica de coeziune -, fie că ne referim la migraţie, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă şi ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm Cadrul financiar multianual. Bineînţeles că avem şi alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns - mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit - dosare foarte importante, pentru care va trebui să avem un consens în rândul statelor membre", a spus Dăncilă la Radio România Actualităţi, întrebată care este cel mai dificil dosar al următoarelor şase luni.

Procedură legislativă mai scurtă

Dăncilă a menţionat că procedura legislativă pe perioada exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE va fi mai scurtă, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care aşteaptă a fi încheiate creează o presiune mare asupra preşedinţiei exercitate de către România.

"Există voinţă politică din partea instituţiilor europene şi cu siguranţă şi din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare posibile până la sfârşitul acestui ciclu legislativ, pentru că nu trebuie să uităm că România încheie Agenda strategică 2014-2019. (...) Dincolo de temele existente, nu poate fi exclus să apară şi alte teme, aşa-numitele situaţii de criză, la care bineînţeles că vom fi solicitaţi să reacţionăm. Aceste situaţii pun la încercare orice preşedinţie a Consiliului UE, fie ea stat nou sau stat vechi. Sper să avem o prestaţie profesionistă, pragmatică şi bineînţeles ghidată de consens, indiferent de tema care ar apărea sau ar fi pe masa negocierilor pe care le vom gestiona", a afirmat premierul.

Nu crede că se va obține un consens

Viorica Dăncilă a precizat că nu crede că pe Cadrul financiar multianual se va obţine un consens.

"Nu. Avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o divizare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru", a subliniat premierul.

Vezi și: Viorica Dăncilă: Indiferent de scenariu, prioritatea este una

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel