Dăncilă, despre deficitul de 4,6%: Cîțu ar trebui să explice asta în fața comisiei de Buget

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că Florin Cîțu trebuie să dea explicații în fața comisiei de Buget pentru deficitul de 4,6%.  

„Eu știu un aspect. La sfârșitul lunii octombrie aveam deficit 2,7%. Eu nu știu ce-a făcut domnul Cîțu, cum a gestionat dânsul situația, astfel încât să ajungă la acest deficit. Eu cred că, dacă domnul Cîțu nu are nimic de ascuns și nu are nimic să-și reproșeze, ar trebui să meargă în Parlament, în fața comisiei de Buget și să explice de ce s-a ajuns la acest deficit, pentru că întotdeauna vedem că se dă vina pe greaua moștenire", a declarat fostul premier Viorica Dăncilă, marți, pentru Mediafax.

Viorica Dăncilă a precizat că Guvernul Orban s-a împrumutat cu 40 de miliarde în două luni și jumătate de mandat, în timp ce Guvernul PSD s-a împrumutat de 79 de miliarde în doi ani și jumătate.

„Vedem în această perioadă că în două luni jumătate s-au împrumutat 40 de miliarde, care nu au mers nici pentru pentru creșteri de salarii, nici pentru creșteri de pensii, nici pentru investiții, nici pentru programe care erau deja începute. Să nu uităm că în doi ani și jumătate Guvernul PSD a împrumutat 79 de miliarde, iar în două luni și jumătate se împrumută cu 40 de miliarde. Eu cred că atâta timp cât nu există transparență, să vedem de ce s-a ajuns la această situație, domnul Cîțu poate veni cu orice cifră în fața opiniei publice, dar toate acest lucruri îi vor costa pe oameni", a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Fostul premier a subliniat că în cazul în care România nu rămâne în ținta de deficit de 3%, România riscă să intre în procedură de deficit excesiv, fapt ce aduce sancțiuni financiare și măsuri de austeritate.

"Eu cred că bugetul este supraevaluat în primul rând. În al doilea rând este un buget care nu a fost dezbătut în Parlamentul României ceea ce arată o lipsă de democrație și o lipsă de transparență. Vedem că în cadrul Bugetului pe anul 2020 lipsesc proiectele de investiții majore, inclusiv pe autostrăzi. E un buget cu 22% mai mic pentru sănătate, cel mai mic buget pentru educație, nu știm dacă să mărește punctul de pensie. Cum văd eu această lipsă de coordonare, această ipsă de experiență, nu cred că se vor încadra în această țintă de deficit bugetar", a conchis fostul prim-ministru Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a afirmat, marți, că execuția bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel