Urmărește emisiunea live


Dana Gîrbovan: Acțiuni clare de desființare a SIIJ

Răzvan Dumitrescu - Interviu cu Dana Gîrbovan - captură Foto: Antena 3
Răzvan Dumitrescu - Interviu cu Dana Gîrbovan - captură Foto: Antena 3

Judecătorul Dana Gîrbovan a făcut precizări privind acțiunile concertate de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Antena 3, Răzvan Dumitrescu.

Întrebată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu dacă este un interes ca Secția de de Investigare a Infracțiunilor din Justiție să fie desființată, judecătorul Dana Gîrbovan a spus că:

'Există acțiuni concertate pentru ca SIIJ să fie desființată, iar ele sunt vizibile pentru că sunt publice. O parte a partidelor politice au anunțat că doresc desființarea acestei Secții. Doamna ministru al Justiției a lăsat să se înțeleagă că există un grup de lucru, la Ministerul Justiției, despre care nu știm și care ar pune sub semnul întrebării existența SIIJ. Comisia de la Veneția nu a recomandat desființarea acesteia, ci a spus că ar trebui găsite alte tipuri de garanții pentru independența judecătorilor. Comisia Europeană a avut o poziție extrem de tranșantă, dar nejustificată și nemotivată, iar la final a venit și GRECO caracterizând SIIJ ca o anomalie juridică.' a declarat Gîrbovan.

'În realitate, chiar Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, având în vedere recomandările GRECO, spune că sunt situații în care ar fi recomandat să existe, în cazurile de corupție, secții specializate pentru ancheta judecătorilor. Și de ce este important? Noi, UNJR și Asociația Magistraților am trimis un un punct de vedere comun doamnei ministru Birchall, în care am demontat argumentat fiecare din recomandările pe care noi le considerăm greșite ale GRECO, în special cu privire la SIIJ.' a spus Dana Gîrbovan.

'Mi se pare incredibil și fără nicio justificare să ignori tot ce s-a întâmplat în trecut. Cum poți să vii să spui că nu există motive pentru care SIIJ a fost creată când există, din păcate, foarte multe exemple de procurori care au fost nevoiți să își dea demisia din cauza unor dosare penale ce s-au dovedit complet nefundamentate, când judecători au fost suspendați din funcție și pe urmă au fost achitați și dosarele închise. Când au fost cei 9 din 9 foști membri ai CSM, care au avut dosare deschise la DNA pe o perioadă de timp pe care nu o cunoaștem și din motive pe care nu le cunoaștem ș.a.m.d.'

'A existat în mod real o problemă în care DNA gestiona dosarele cu magistrați, iar o explicație ar fi că ar exista un potențial conflict de interese. În momentul în care DNA trimitea un dosar în judecată avea toate motivele să obțină o condamnare în cauza respectivă. Se creea o presiune la nivel de sistem. Prin urmare, această Secție anchetează doar magistrați, nu anchetează faptele de corupție ale altor persoane din sistemul judiciar. Mai mult, ei se ocupă doar de faza de urmărire penală, nu merg mai departe în instanță să susțină acuzațiile. Ar trebui să se știe și la nivel european acest fapt.' a spus judecătorul Dana Gîrbovan, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel