Dan Voiculescu, îndemn pentru toate partidele din România

Dan Voiculescu FOTO AGERPRES
Dan Voiculescu FOTO AGERPRES

Dan Voiculescu consideră că este necesar un Memorandum privind susținerea aderării României la Spațiul Schengen.

„La sfârșitul anului trecut am susținut necesitatea unui demers comun al tuturor europarlamentarilor români pentru a susține aderarea imediată a țării noastre la Spațiul Schengen. Ulterior, Maria Grapini a lansat o scrisoare oficială pe această temă, semnată de peste jumătate din reprezentanții României în Parlamentul de la Bruxelles – pentru ceilalți, rivalităție politice au fost, se pare, mai importante decât apărarea unui drept fundamental al României.

De atunci, cu toate că au existat câteva declarații de bune intenții, inclusiv din partea unor înalți oficiali europeni, nu s-a mai realizat niciun pas concret. Încurajată să-și cultive dezbinarea, trecută mereu pe lista elevilor problemă ai Uniunii, România nu a învățat nici după 12 ani de la aderare, să-și promoveze transparent și coerent interesele legitime.

Este necesară o schimbare fundamentală de abordare, iar alegerile europarlamentare din 26 mai creează un context potrivit în acest sens”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

Memorandum pentru Spațiul Schengen, avantaje

„Consider, de exemplu, că ar fi imperios necesar un Memorandum privind susținerea aderării la Spațiul Schengen, semnat și asumat de toate partidele din România. Un asemenea Memorandum ar constitui un dublu câștig pentru statul român, pe de o parte ar semnala partenerilor europeni că pentru România intrarea în spațiul Schengen este o prioritate absolută, legitimă și imediată; pe de altă parte ar fi o dovadă – necesară atât pe plan intern cât și internațional – că romanii mai sunt, totuși, capabili să se unească în jurul unui obiectiv național.

Printre alte multe avantaje, am convingerea că un astfel de Memorandum ar stimula participarea la vot pentru că ar reda, măcar o parte, din încrederea alegătorilor în propria clasă politică.

Iar pentru cei care se vor grăbi să considere această propunere drept o mișcare de campanie, fac o precizare: umaniștii au decis să nu participe la alegerile europarlamentare, înțelegând că înainte de a cere (un vot) trebuie să ofere (v. inițiativa cetățenească pentru fructificarea experienței persoanelor de vârsta a treia).

Așadar, nici eu, nici partidul care a asumat doctrina umanistă nu avem niciun interes partizan în campania pentru europarlamentare. În schimb, noi toți am avea mult de câștigat din aderarea la spațiul Schengen: pe lângă beneficiile economice, reflectate în nivelul de trai, am obține inclusiv puțină normalitate și demnitate națională”, a precizat Voiculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel