Daciana Sârbu, împotriva prelungirii patentelor unor medicamente

Europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate publica din Parlamentul European, nu este de acord cu prelungirea patentelor unor medicamente. În opinia europarlamentarului,  faptul acesta  ar însemna extinderea monopolului unor companii farmaceutice asupra unor tratamente virale,  lucru incorect fata de bolnavi.

„Din cauza perioadelor lungi in care medicamentele noi sunt protejate de patente, multe tratamente rămân inaccesibile pentru oamenii care au nevoie disperata de ele. După expirarea patentului unui medicament, prețul acestuia poate sa scadă cu 99% – o cifra uimitoare, care ne sugerează cat de mulți bani câștiga companiile atunci cand au monopol asupra unui medicament", a arătat în mesajul sau Daciana Sarbu.

„An de an aceste companii realizează profituri uriașe, si in plus solicita sa-si extindă monopolul asupra medicamentelor care ar putea îmbunatati starea de sănătate a unor oameni, mulți dintre ei lipsiți de posibilitati. Acest lucru este profund incorect", a subliniat eurodeputata în discursul susținut la Strasbourg.

Citește și: Daciana Sârbu cere sancționarea europarlamentarilor extremiști la adresa României

Nu vorbim de o problema a unor state in curs de dezvoltare, ci de o realitate dureroasa din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, unde prețul medicamentelor este adesea prea mare pentru ca oamenii sau spitalele sa si-l permită, a atras atentia Daciana Sârbu.

Aceasta a susținut cu fermitate ca se va opune extinderii patentelor pentru medicamente, care ar insemna preturi ridicate ale acestora, pe care oamenii nu si le permit. Daciana Sarbu a afirmat ca este intr-adevar necesara o finantare mai buna a cercetarii, insa „cetatenii sunt cei care trebuie sa beneficieze de rezultatele cercetarii medicale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel