Cuza, adevăratul rol. Nistor și Drăgulin, precizări în emisiunea lui Hoandră: ”Era cel mai puțin important”

Realitatea TV
Realitatea TV

În cadrul emisiunii „Realitatea Românească” de la Realitatea TV, moderată de Octavian Hoandră, s-a discutat și despre rolul lui Alexandru Ioan Cuza.

Jurnalistul Val Vâlcu, prezent în emisiune, a spus că trece în plan secund adevărata miză a actului de la 1859, respectiv votul. „A fost o generație întreagă pe care o minimalizăm, din care a făcut parte, de exemplu, și Kogălniceanu", a precizat Val Vâlcu. Jurnalistul a subliniat că Unirea a fost posibilă datorită unei părți a elitelor, în niciun caz a unui singur om.

Istoricul Vlad Nistor a adăugat că Alexandru Ioan Cuza nu a fost altceva decât un biet simbol, „în niciun caz, nu a fost autorul Unirii". „În momentul inițial, a jucat un rol important, dar atât. După, a fost simbol", a precizat acesta.

Ulterior, Sabin Drăgulin, de asemenea prezent în emisiunea lui Octavian Hoandră, a declarat: „Cuza era cel mai puțin important din acel grup de unioniști care și-a propus crearea statului român. De ce a fost ales Cuza? Trebuia să fii din minimum cinci generații de români, trebuia să știi să scrii și să citești, trebuia să ai un anumit venit, nu trebuia să ai legături cu nicio familie din Turcia, Grecia etc, să fii ori din os domnesc ori să fi avut cel puțin un mitropolit în familie. Când au început să se aleagă, s-au trezit că sunt vreo șapte-opt care îndeplinesc condițiile și nu se mai înțelegeau niciodată. Și, atunci, au negociat. Și s-a negociat foarte bine”.

Acesta a continuat, afirmând că „Alexandru Ioan Cuza era cel mai puțin important și cel mai puțin puternic dintre toți. Acesta a fost argumentul. De ce? Pe principiul: noi îl aducem acolo este un contract nescris - poate îl găsim și scris, cine știe, poate l-au pus să semneze, nu știm. A fost flancat pe parcursul domniei sale de către adevăratul guvernator al României până la 1877, care s-a numit Kogălniceanu. La momentul respectiv, elitele moldovene cu elitele muntene au ajuns la acest acord".

VEZI ȘI: Mircea Badea, mesaj în miez de noapte: Simt nevoia să mai precizez ceva

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel