Proiectul Danube - Sistem de alerta în caz de cutremure pentru regiunea transfrontalieră România – Bulgaria (acronim: DACEA) va ntra în funcțiune 100% în cateva zile. Pe data de 6 februarie 2013, la ora 16,30 a fost pusă în funcțiune și ultima stație seismica de pe malul românesc al proiectului – cea de la Mangalia, instalată pe teritoriul Stației meteorologice.
Proiectul DACEA este co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, guvernele României și Bulgariei și de cei 5 parteneri ai proiectului. Proiectul se derulează în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 și are un buget de 5,8 milioane de euro.
Dr.ing. Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, managerul proiectului considera că: “Proiectul DACEA a fost o șansă formidabilă pentru România. Au fost mulți anii până am ajuns la această calificare profesională. Întâi a fost un proiect înaintat către Comunitatea Europeană și am caștigat. Când au fost discuțiile la Bruxelles, a fost singurul proiect care punea problema reducerii pierderilor materiale și de vieți omenești. Pe baza acestor date și a faptului că am reușit să mergem pe altă linie decât alte țări din lume - adică în ce sens: în momentul în care am construit un soft prin care în 4 secunde știm magnitudinea; pentru că Vrancea, repet, este periculoasă atunci când magnitudinea este mai mare decât 7 pe scara Richter - știm în 4 secunde că este un cutremur care poate genera pierderi de vieți omenești și de bunuri în România”.
Sistemul DACEA include 15 stații seismice instalate în zona transfrontalieră româno-bulgară și câte un computer instalat în dispeceratul fiecărui sediu al inspectoratelor județene/districtuale pentru situații de urgență de pe cele două maluri ale Dunării. Softul utilizat de sistemul DACEA este creat special pentru acest proiect. Sistemul oferă două tipuri principale de instrumente: avertizarea privind iminenta unui cutremur major, care se primește cu 30-40 de secunde înainte ca undă seismică cu cea mai mare energie a unui cutremur din Vrancea să ajungă la locul respectiv și hărțile post-cutremur, care indică zonele sau chiar clădirile cu cel mai mare risc de a fi suferit daune și care orientează eforturile de salvare pentru maximizarea rezultatelor.
Despre principiul de funcționare al rețelei DACEA dr.Constantin Ionescu, directorul geneal al INFP a spus: “După ce se evaluează magnitudinea cu întreaga rețea seismică, se trimit informații cu parametrii cutremurului și, apoi, hărțile necesare pentru estimarea intensității cutremurului în diferite zone. Ultima hartă care se produce este estimarea pagubelorîin diferite zone. Timpii de alarmare sau de trimitere a informațiilor sunt de 28 de secunde pentru prima alarmare, apoi – până la 150 de secunde de la producerea cutremurului se transmit estimările pagubelor în diferite zone. Pentru estimarea pagubelor s-a muncit mult, pentru că s-au inventariat toate clădirile publice din cele 7 județe din sudul României.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News