Curtea de Conturi. Candidaţii sunt audiaţi. Teodorovici: ANI ar trebui sesizată

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, a propus, marţi, în cadrul şedinţei comisiilor reunite de buget finanţe, ca ANI să fie sesizată cu privire la o stare de incompatibilitate a candidaţilor pentru conducerea Curţii de Conturi, având în vedere că unii dintre ei sunt ordonatori de credite. 

În preambulul propunerii, Teodorovici şi-a depus formal candidatura la funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, după care în momentul următor a anunţat că-şi retrage candidatura, invocând că în urmă cu câţiva ani când a candidat la aceeaşi funcţie a fost respins pe motiv de incompatibilitate.

"Gândiţi-vă la următorul lucru, plecând de la o Hotărâre a Curţii de Conturi, Hotărârea Curţii de Conturi nr. 54 din 27 mai 2010 se referea la revocarea mea din funcţie ca auditor al acestei instituţii pe motiv, la acea vreme, de incompatibilitate. Cu alte cuvinte, avem ordonatori de credite astăzi care pot, dacă votul de aici şi mâine din plenul reunit este în acest sens, să-şi închidă practic ceea ce au făcut ca şi activitate în anii trecuţi chiar şi cel curent. Eu vă rog să discutăm şi să supunem chiar la vot înainte să audiem fiecare candidat în parte, mi se pare normal ţinând cont ce înseamnă Curtea de Conturi în orice ţară şi mai ales în România să cerem un punct de vedere la cei care se pot pronunţa vizavi de vreo stare sau nu de incompatibilitate, adică ANI.

Şi să ne spună, ca să evităm orice situaţie neplăcută pe viitor, dacă cei înscrişi sau cei rămaşi pe o listă scurtă sunt sau nu într-o stare de incompatibilitate sau nu, aşa cum Curtea de Conturi a spus-o în 2010.

Mai mult, ţinând cont de faptul că două treimi din cei astăzi consilieri de conturi rămân în funcţie. Astăzi, uitându-mă la lista de candidaţi, cred că sunt foarte multe prezenţe aici care se află în situaţia pe care Curtea o invoca în 2010, şi anume aceea de posibilă incompatibilitate. (...) Cei astăzi înscrişi sunt ordonatori de credite în structurile publice pe care le reprezintă", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Ştefan, a precizat că la dosarul fiecărui candidat există o declaraţie pe proprie răspundere că respectă "condiţiile prevăzute de Legea Curţii de Conturi".

"Dacă, ulterior, ANI constată că această declaraţie este falsă, consecinţele îmbracă chiar aspecte de natură penală. Deci au declarat pe proprie răspundere că îndeplinesc condiţiile de a candida. Nu ştiu dacă noi putem să suspendăm audierile până se pronunţă ANI", a spus Ştefan.

La rândul său, deputatul Varujan Vosganian a spus că în mod normal chestiunile de incompatibilitate se stabilesc în urma unor decizii care se cunosc.

[citeste si]

În cele din urmă, parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au decis ca audierile să se desfăşoare, acestea fiind în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel