Curtea Constituțională a Columbiei a statuat acordul de pace cu trupele de gherilă Forțele Armate Revoluționare

Cea mai înaltă instanţă judiciară a Columbiei a "îngropat" definitiv, miercuri, proiectul preşedintelui Ivan Duque de a modifica planul de pace conceput de predecesorul său cu fosta gherilă Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC), informează joi AFP.

Curtea Constituţională a ordonat ca şeful statului să promulge fără modificări legea ce stabileşte dispoziţiile judiciare ce derivă din acordul încheiat în noiembrie 2016 între gherila FARC şi guvernul condus de Juan Manuel Santos.

Potrivit Curţii, obiecţiile formulate de Duque la proiectul de lege au fost respinse de cele două camere ale Parlamentului, chiar dacă guvernul a contestat rezultatele votului în Senat. În faţa lipsei de consens în ceea ce priveşte votul, Parlamentul a făcut apel la Curtea Constituţională pentru tranşarea polemicii.

Ivan Duque şi-a recunoscut înfrângerea cu puţin timp înainte ca decizia să fie anunţată şi a declarat că acceptă decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele columbian ceruse şase modificări în ideea de a evita ca traficanţii de droguri să scape de urmărirea penală.

Planul de pace prevede ca principalii responsabili ai conflictului, fie că sunt membri ai gherilei, militari sau civili, să nu fie aduşi în faţa justiţiei cu condiţia să spună adevărul, să le despăgubească pe victime şi să nu mai recurgă niciodată la violenţă. El prevede, cu toate acestea, până la 20 de ani de închisoare pentru cei care nu vor respecta aceste dispoziţii.

Gherila, devenită partid politic sub numele Forţa Alternativă Revoluţionară Comună (FARC), a salutat decizia magistraţilor.

Vezi și: Curtea Supremă din Venezuela îl acuză de trădare pe un deputat din opoziţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel