Cupele europene, misiune imposibilă. FRF explică lovitura primită de echipele românești

UEFA a anunțat schimbări drastice în competițiile europene, iar echipele românești vor fi în mare suverință, deoarece coeficientul țării noastre a scăzut de la an la an, ceea ce va face ca echipele românești să le fie interzis accesul la amsa bogaților.

Federaţia Română de Fotbal consideră că misiunea echipelor româneşti în cupele europene va fi din ce în ce mai ingrată în noul format anunţat de UEFA pentru ciclul 2021-2024, având în vedere faptul că România se află în acest moment pe locul 30 în clasamentul coeficienţilor forului continental.

"Evident, avem de-a face cu un hăţiş şi cu o interdependenţă cvasitotală cu preliminariile UCL, misiunea grupărilor româneşti urmând să devină din ce în ce mai ingrată, ţinând cont de faptul că am ajuns, în momentul de faţă, pe locul 30", se arată într-un comunicat al FRF în care sunt prezentate formatele Europa League (UEL) şi a noii competiţii Europa Conference League (UECL) în ciclul 2021-2024.

În cazul în care România va ocupa acelaşi loc 30 în ierarhia coeficienţilor UEFA la începutul sezonului 2021-2022 câştigătoarea Cupei României şi locurile 2 şi 3 în Liga I vor evolua începând cu turul 1 preliminar al Europa Conference League.

UEFA Europa Conference League

UEFA a anunţat federaţiile naţionale de fotbal asupra schimbărilor aduse competiţiilor continentale în ciclul 2021-2024, în Europa League (UEL) urmând să evolueze doar 32 de echipe, faţă de 48 în momentul de faţă, prezentând totodată şi formatul Europa Conference League (UECL).

Conform deciziei Comitetului Executiv al UEFA din 24 septembrie, structura şi lista de acces pentru Liga Campionilor (UCL) va rămâne neschimbată, modificări urmând să fie aduse Europa League (UEL), în condiţiile în care, peste doi ani, va apărea o nouă competiţie continentală la nivelul cluburilor, UEFA Europa Conference League (UECL), se arată într-un comunicat al FRF.

Europa League

În ciclul 2021-2024 al Europa League vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă şi în deplasare, acestei faze urmându-i optimile de finală (câştigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele şi finala. Înaintea optimilor se va disputa o rundă adiţională, numită play-off. Vor fi, de fapt, opt confruntări, în fiecare dintre ele urmând să joace câte o echipă clasată pe locul 2 în una dintre grupele UEL şi una de pe locul 3 din una dintre grupele UCL. Formaţiile care vor triumfa în aceste 'duble' vor accede, la rându-le, în optimile UEL.

Câştigătoarea Europa League se va califica automat în faza grupelor Ligii Campionilor în sezonul următor.

Competiţia propriu-zisă UEL va însemna un total de 141 de meciuri, ce se vor disputa în 15 săptămâni.

În faza grupelor se vor califica direct 11 echipe (câştigătoarea Cupei şi locul 5 din campionat ale ţărilor de pe locurile 1-4 în clasamentul coeficienţilor UEFA plus câştigătoarea Cupei şi locul 4 din campionat ale ţării de pe locul 5, plus câştigătoarea Cupei ţării de pe poziţia a 6-a) plus deţinătoarea UECL.

Celelalte 20 de echipe vor veni din calificări, dar trebuie menţionat că jumătate (adică 10) dintre acestea vor fi formaţii care vor eşua în UCL: 6 eliminate din turul 3 preliminar şi din play-off-ul UCL league path (adică partea tabloului unde nu vor evolua campioanele, ci ocupantele locurilor 2 sau 3 ale ţărilor de pe locurile 5-15) şi 4 care vor eşua în play-off-ul UCL champions path (partea tabloului rezervat campioanelor ţărilor ce vor ocupa locurile 11-55 în amintita ierarhie a coeficienţilor).

Celelalte 10 echipe, care ar avea şansa să evolueze în grupe, vor ajunge prin intermediul play-off-ului UEL, unde vor participa 20 de grupări. Dar şi aici cercul se restrânge, căci, pe lângă câştigătoarele cupelor ţărilor de pe locurile 7-12, în play-off vor ajunge 6 grupări ce vor fi eliminate în turul 3 preliminar (champions path) al UCL, alte 3 din turul 3 preliminar al UEL (acesta însemnând, însă, perdantele turului 2 preliminar al UCL league path plus câştigătoarele cupelor ţărilor de pe locurile 13-15) şi 5 calificate din turul 3 preliminar al UEL (însemnând, însă, campioanele naţionale care vor pierde în turul 2 preliminar al UCL).

Conform principiilor tragerii la sorţi a play-off-ului UEL, patru dintre întâlniri vor opune campioane naţionale, astfel încât să existe certitudinea că printre cele 32 de echipe din faza grupelor se vor afla şi (minimum) patru campioane.

Ce este Europa Conference League (UECL)

Noua competiţie organizată de UEFA, Europa Conference League (UECL) va fi practic o oglindă a UCL şi UEL, adică 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele şi finala. Optimile de finală vor fi precedate de play-off (8 confruntări tur-retur), unde vor evolua câte o ocupantă a locurilor 2 din grupe şi câte un loc 3 din grupele UEL.

Şi în acest caz este vorba despre un total de 141 de partide, ce vor avea loc în 15 săptămâni. Practic, copie la indigo a UEL, dar la un nivel inferior. Evident, câştigătoarea UECL va fi calificată automat în ediţia viitoare a fazei grupelor Europa League.

Singura deosebire este aceea că nu vor exista echipe calificate direct, toate cele 32 urmând să vină din preliminarii. Este vorba despre un total de patru tururi (trei runde de calificare plus play-off-ul), repartizarea grupărilor pe fiecare tur în parte fiind făcută tot prin prisma clasamentului coeficienţilor. Dacă, de exemplu, locurile 6 din primele patru ţări ale ierarhiei coeficienţilor şi locul 5 din ţara de pe locul 5 vor fi calificate direct în play-off, este vital ca, la începutul sezonului 2020-2021, când va fi publicată lista de acces pentru sezonul următor (2021-2022), să ocupăm, în cel mai rău caz, locul 29. Motivul? Ţara de pe locul 30 îşi va trimite toate cele trei reprezentante (câştigătoarea Cupei plus locurile 2 şi 3) în turul 1 preliminar. Cea de pe locul 29 va avea câştigătoarea Cupei şi vicecampioana în turul 2 preliminar şi locul 3 în runda inaugurală), pe când asociaţia naţională de pe poziţia a 28-a va avea toate cele trei echipele în turul 2 preliminar al acestei noi competiţii.

Nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificările UECL, zece vor ajunge în faza grupelor după ce vor fi fost eliminate din play-off-ul UEL, alte 5 din aşa-numita UECL champions path (trei tururi, la care vor participa eliminate din UCL şi UEL) ceea ce înseamnă că preliminariile (main path) vor da un număr de doar 17 calificate. Mai intervine un 'dar', pentru că se mai creează o interdependenţă cu preliminariile UEL: 3 dintre echipele din play-off vor fi cele eliminate din Q3 al UEL.

UEFA specifică faptul că această veritabilă încrengătură, în care sunt implicate toate cele trei competiţii, are drept scop ca minimum 34 dintre cele 55 de asociaţii naţionale afiliate la UEFA să fie reprezentate măcar în faza grupelor unei competiţii. Există garanţia, evocă forul fotbalistic european, că în fazele grupelor se vor afla minimum 14 campioane în UCL, între 8 şi 11 campioane în UEL şi între 9 şi 12 campioane în UECL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel