Cum va juca PSD cartea Congresului. Gușă: Conducerea aleasă ar putea să-i spulbere planul lui Iohannis

Marcel Ciolacu - PSD foto Agerpres
Marcel Ciolacu - PSD foto Agerpres

Următorul Congres al PSD va avea loc, conform declarațiilor președintelui interimar Marcel Ciolacu, până pe 29 februarie 2020, prilej cu care se va alege noua conducere, inclusiv liderul pentru următorii ani.

Klaus Iohaniis a declarat în mai multe ocazii că își dorește diminuarea puterii pe care social democrații o au acum în Parlament și în administrațiile locale, inclusiv prin organizarea de alegeri anticipate și alegeri locale în două tururi, despre care, însă, nu a anunțat cum vor fi făcute. Legat de declarațiile și intențiile președintelui, analistul Cozmin Gușă a explicat cum poate fi împiedicat Iohannis în a-și duce la îndeplinire planurile:

”În timp ce PNL, în plan național, în cazul unor parlamentare anticipate, are câțiva vectori de imagine, un scor foarte bun cu care poate să defileze, mă refer la Klaus Iohannis în sine care și-a asumat conducerea de facto a PNL-ului, la Ludovic Orban care a crescut mult în sondaje, am văzut ultima cercetare, săptămâna trecută, chiar fostul vostru coleg - Rareș Bogdan și mai are în plus și guvernarea cealaltă, prinde PSD-ul pe picior greșit înaintea unui Congres greu și cu varianta în care moștenirea lui Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă, moștenire negativă, e posibil să nu fie aruncată peste bord prin alegerea unor noi lideri care nu au avut legătură nici cu Dragnea, nici cu Dăncilă, pentru că asta e o mare problemă pentru PSD, și acum o spun subiectiv pentru că sunt membru simplu la PSD Sector 1 și mi-aș dori ca PSD să se maturizeze și să înțeleagă că o simplă mișcare poate să-l prindă pe Iohannis pe picior greșit și anume: felul în care PSD-ul își alege conducerea la finalul lui februarie”, a explicat Cozmin Gușă la Realitatea Plus, miercuri seara.

Cum poate fi spulberat ”visul” lui Iohannis

Dacă își alege o conducere agreată de marea masă, majoritară la nivel național, atunci planul lui Klaus Iohannis și al liberalilor, poate și altora, practic se spulberă. Dacă PSD-ul nu înțelege acest lucru și nu înțelege că la alegerile parlamentare cuplate cu cele locale este preponderentă imaginea națională, adică chiar în cazul alegerilor în plan local va fi important cine emite de la centru, mult mai important dacă aceste alegeri nu ar fi cuplate. Consultanții lui Klaus Iohannis, de data asta, sunt buni și l-au sfătuit corespunzător în dezideratul lui pe care l-a repetat de câteva zeci de ori în 2019, de a distruge PSD-ul. O afirmație total neconstituțională și ilegală la urma urmei.

Vorbeam despre vectorii de imagine și de Guvernare. În spatele acestor vectori care se numesc Iohannis, Orban, restul liderilor PNL, bineînțeles că o să stea serviciile secrete. În baza guvernării stă poliția, stă armata sau resursele, adică Iohannis vine aici cu toate atuurile în mână”, a mai spus analistul.

Concluzia lui Cozmin Gușă pentru ca PSD să se salveze

”Repet: un singur lucru poate să-l destabilizeze și aceasta este pentru urechile PSD, un Congres făcut ca la carte, cu o conducere formată din lideri care nu au legătură cu perioada Dragnea sau care au fost într-o beligeranță cu Dragnea și cu cei de lângă Dragnea, pentru că tot jocul lui Klaus Iohannis și l-am văzut și pe liderul de la Camera Deputaților de la PNL astăzi, și cel cu distrugerea PSD-ului și dispariția partidului, dacă nu se trezesc cei din PSD, cei din conducere, PSD-ul poate să se confrunte cu un pericol major.

Dacă sunt anticipate cuplate cu localele și concomitent PSD-ul nu se reformează la vârf atunci există scenariul ca timp de 4 ani de zile, PSD-ul să stea undeva la 20% fără putere națională și cu o putere locală mult, mult diminuată", a încheiat Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel