Cum să faci un nou-născut să nu mai plângă. Un studiu dezvăluie acest lucru

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cercetătorii au conceput o tehnică eficientă, bazată pe dovezi, care calmează plânsul bebelușului și îl face să adoarmă liniștit.

A deveni părinte este un eveniment vesel care aduce cu sine schimbări mari și noi provocări. Una dintre acestea este să înțelegi cum să potolești plânsul bebelușului tău. Se estimează că aproximativ 20%-30% dintre nou-născuți plâng excesiv și prezintă dificultăți de a adormi fără niciun motiv aparent, provocând stres și anxietate părinților.

Ce pot face părinții în această situație? Un studiu recent, publicat în Current Biology și condus de Kumi Kuroda de la RIKEN Center for Brain Scienceîn Japonia, el a descoperit că ținerea bebelușilor, mai degrabă decât purtarea lor, afectează copilul diferit din punct de vedere fiziologic. În lumina acestor rezultate, cercetătorii au conceput o tehnică eficientă care crește șansele de a calma plânsul bebelușului și de a-l face să doarmă mai liniștit. Cercetarea a fost publicată în Current Biology, scrie Today.

”Mulți părinți - a explicat Kuroda - suferă de plânsul des al copiilor lor noaptea. Aceasta este o mare problemă, mai ales pentru cei fără experiență, care poate duce la stres sever și chiar la maltratarea copiilor într-un număr mic de cazuri. Prin urmare, mulți proaspeți părinți adoptă metode, recomandate de alte persoane, fără ca acestea să se bazeze pe știință riguroasă. Cu toate acestea, avem nevoie de studii științifice pentru a înțelege bine comportamentele unui copil, deoarece acestea sunt mult mai complexe și mai diferite decât credem”. 

Studiul

Studiul a recrutat 21 de bebeluși și a comparat modul în care aceștia au răspuns la patru condiții: să fie purtați de mamă în timp ce aceasta mergea, să fie ținut de mamă în timp ce aceasta stă, culcat într-un pătuț balansoar sau culcat într-un pat imobil. Cercetătorii au folosit un aparat ECG pentru bebeluși și camere video pentru a compara schimbările în ritmul cardiac și comportamentul bebelușilor, pe măsură ce mamele au folosit metodele comune pe care le-au analizat.

Rezultatul studiului

Din analiza datelor - care au putut urmări schimbările atât în ​​comportament, cât și în fiziologie - a reieșit că purtarea bebelușilor în brațe sau legănarea lor în pătuțuri legănate are un efect calmant asupra acestora și le încetinește ritmul cardiac în 30 de secunde.

Acest mecanism a fost numit ”răspunsul de transport”, și constă într-o serie complexă de procese biologice care sunt declanșate de mișcare și care au ca rezultat scăderea plânsului și scăderea ritmului cardiac, dar numai atunci când bebelușii plâng.

Ritmul cardiac al bebelușului crește atunci când mama se oprește din mers

Măsurarea bătăilor inimii a permis, așadar, cercetătorilor să analizeze efectul celor mai frecvente metode folosite de mame pentru a calma plânsul bebelușilor, permițându-le să descopere modul în care cei mici sunt extrem de sensibili la toate mișcările mamelor lor.

De exemplu, ritmul cardiac a crescut atunci când mamele s-au întors sau s-au oprit din mers. Cel mai semnificativ eveniment care i-a deranjat pe bebelușii adormiți a avut loc atunci când aceștia s-au despărțit de mame.

Plimbarea copilului timp de cinci minute favorizează somnul

Experimentul a dus la câteva rezultate importante. În primul rând, cercetătorii au descoperit că plimbarea copilului timp de cinci minute promovează somnul, dar numai dacă plânge. În mod remarcabil, toți copiii studiați încetaseră să plângă după cinci minute de mers pe jos și prezentau o frecvență cardiacă redusă, iar aproximativ jumătate adormise. În al doilea rând, cercetătorii au descoperit că a sta cu bebelușii care plâng în brațe nu a fost o metodă eficientă de a-i calma, deoarece au observat că ritmul cardiac tinde să crească și plânsul persistă.

Cum să calmezi copilul de plâns și să-l faci să adoarmă

Toate mamele au trăit dezamăgirea de a-l vedea pe bebelușul adormit în sfârșit, care se trezește din nou după ce a fost pus în pătuț. Cercetătorii au analizat datele privind ritmul cardiac și au descoperit că bebelușii se trezeau adesea dacă sunt așezați în pătuț înainte de a adormi timp de aproximativ 8 minute în brațele mamei lor. 

Așadar, pe baza acestor rezultate, Kuroda recomandă mamelor, atunci când bebelușii lor plâng prea mult și nu pot dormi, să-i poarte constant aproximativ 5 minute cu câteva mișcări bruște, să-i țină în brațe aproximativ 8 minute, apoi să-i așeze. culcat în pătuț. Cercetările s-au concentrat asupra efectelor bebelușilor purtati de mamele lor.

”Am fost foarte surprins de rezultat - a spus Kuroda -. Am crezut că trezirea bebelușului după ce l-a pus în pătuț a fost legată de modul în care este așezat pe pat, de postura lui sau de delicatețea mișcării, dar studiul nostru nu a demonstrat acest lucru”.

Perspective de cercetare viitoare

Deși acest studiu nu abordează de ce unii bebeluși plâng excesiv și nu pot dormi, oferă o soluție imediată care poate ajuta părinții care nu își pot gestiona plânsul bebelușilor. 

Mai mult, cercetătorii au recunoscut utilizarea mare a datelor privind ritmul cardiac. În acest sens, ei dezvoltă un dispozitiv ”baby-tech” cu ajutorul căruia părinții pot vedea stările fiziologice ale copiilor lor pe smartphone-urile lor în timp real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel