Cum să citești și să interpretezi etichetele alimentare. Trucuri pentru a cumpăra sănătos

Ana Vasilescu / 09 aug 2019 / 20:47 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Pentru a face o alegere bună a alimentelor, trebuie să știm cum să interpretăm etichetele produselor.

Uniunea Europeană a stabilit un regulament privind informațiile alimentare furnizate consumatorului. Scopul său este de a proteja sănătatea consumatorilor și de a garanta dreptul lor la informații.

Aceste standarde îmbunătățesc etichetarea pe toate produsele, ambalate și neambalate, astfel încât să ofere consumatorilor informații utile, lizibile și inteligibile.

Iată ce trebuie să conţină etichetele

 

Valoarea energetică

Grasimi totale

Grasimi saturate

Carbohidrati 

Proteine

Sare

Cum să citim etichetele

 

Termenii „ușor", „zero", „0%", „ecologic" „bio" „integral" sau „natural" nu se referă la prelucrarea produsului. De exemplu, un produs încărcat cu zahăr sau un produs „fără zahăr" care este umplut cu uleiuri industriale, poate fi considerat „natural".

Întoarceți produsul și citiți lista de ingrediente și graficul valorilor nutritive. Ingredientele sunt ordonate de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, astfel încât primul din listă să fie cel care conține cea mai mare proporție.

Pentru a ne da seama dacă un produs este ultraprocesat trebuie să fim atenţi la lista completă a ingredientelor. Dacă are mai mult de cinci ingrediente și printre ele, găsim zaharuri adăugate, uleiuri vegetale și făină ditivi și sare, este un produs ultraprocesat.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25