Uniunea Europeană a stabilit un regulament privind informațiile alimentare furnizate consumatorului. Scopul său este de a proteja sănătatea consumatorilor și de a garanta dreptul lor la informații.
Aceste standarde îmbunătățesc etichetarea pe toate produsele, ambalate și neambalate, astfel încât să ofere consumatorilor informații utile, lizibile și inteligibile.
Iată ce trebuie să conţină etichetele
Valoarea energetică
Grasimi totale
Grasimi saturate
Carbohidrati
Proteine
Sare
Cum să citim etichetele
Termenii „ușor", „zero", „0%", „ecologic" „bio" „integral" sau „natural" nu se referă la prelucrarea produsului. De exemplu, un produs încărcat cu zahăr sau un produs „fără zahăr" care este umplut cu uleiuri industriale, poate fi considerat „natural".
Întoarceți produsul și citiți lista de ingrediente și graficul valorilor nutritive. Ingredientele sunt ordonate de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, astfel încât primul din listă să fie cel care conține cea mai mare proporție.
Pentru a ne da seama dacă un produs este ultraprocesat trebuie să fim atenţi la lista completă a ingredientelor. Dacă are mai mult de cinci ingrediente și printre ele, găsim zaharuri adăugate, uleiuri vegetale și făină ditivi și sare, este un produs ultraprocesat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News