Cum poți citi codurile de pe fructe și legume. Vezi care sunt bio sau modificate genetic

Crişan Andreescu / 14 mai 2014 / 13:02

Etichetele de pe mezeluri, lapte, dar și cele de pe legume și fructe conţin tot felul de coduri şi E-uri puţin cunoscute de majoritatea consumatorilor. Venim în sprijinul cititorilor pentru a arăta cum să citiți corect eticheta de pe fructe, în special cele de import. 

Fructele și legumele de import ar trebui să aibă etichete care, printre altele, trebuie să conțină un cod. Acestea poartă denumirea de coduri "PLU".

Autocolantele şi etichetele produselor deţin mult mai multă informaţie decât un nume sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numărul autocolantului, poţi de fapt să confirmi dacă produsul pe care îl ţii în mână este ecologic, convenţional sau / şi modificat genetic. 

Codul format din patru cifre arată că respectivele produse au fost produse convențional, dar nu ecologic, folosindu-se îngrășăminte și pesticide.

Codul format din cinci cifre, dar care începe cu cifra 9 te informează că produsele au fost produse bio, fără pesticide și alte îngrășăminte chimice.

Codul format din cinci cifre, dar care începe cu cifra 8 arată că produsele au fost modificate genetic.

Sistemul numeric a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producţie individuală.

Citește și: Unde se află cea mai mare cultură modificată genetic din România