Culise incendiare: Putin a propus unui premier împărțirea Ucrainei, susține Sikorski

Fostul ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, susține că președintele rus Vladimir Putin i-a propus fostului premier al Poloniei, Donald Tusk, în prezent președinte al Consiliului European, împărțirea Ucrainei, pe care îl consideră un stat artificial.

"(Putin) a vrut ca noi să participăm la partiția Ucrainei. Putin voia ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea erau semnalele pe care ni le-au trimis. Știam de ani buni cum gândesc. A fost unul dintre primele lucruri pe care Putin le-a spus premierului meu, Donald Tusk, când a vizitat Moscova. A continuat prin a spune că Ucraina este un stat artificial și că Lwow este un oraș polonez și că de ce nu rezolvăm asta între noi. Din fericire, Tusk nu i-a răspuns. Știam că este înregistrat", a declarat Sikorski pentru Politico.

Radek Sikorski, considerat o revelație a diplomației europene, a fost unul dintre cei mai vocali avocați ai integrității și suveranității Ucrainei de la începutul crizei. O remaniere recentă a guvernului polonez l-a lăsat fără șefia diplomației, Sikorski devenind președintele camerei inferioare a Parlamentului Poloniei. El relata, în aprilie, pentru Washington Post, că a primit o ofertă de împărțire a Ucrainei din partea deputatului ultranaționalist Vladimir Jirinovski.

"Ultimul dictator al Europei" rupe tăcerea. Ce spune despre Putin și Ucraina

"Și da, am primit o scrisoare de la un deputat al Dumei Rusiei, Vladimir Jirinovski, care propunea ca Polonia să ia cinci provincii ale Ucrainei. El a trimis scrisori similare Ungariei și României, făcându-le, de asemenea, propuneri teritoriale", povestea polonezul. "S-a întâmplat acum o lună. I-am răspuns că nu facem asta", preciza Sikorski.

Radoslaw Sikorski crede că fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a dorit apropierea Kievului de UE, dar a fost șantajat de Putin.

"Până la acel moment ei deja făceau calcule despre cum să captureze Crimeea ca modalitate de șantaj a lui Viktor Ianukovici. Știu din întâlnirile și conversațiile mele cu Ianukovici că el voia semnarea Acordului de Asociere la UE. Dar în noiembrie 2013 ceva s-a întâmplat, ceva a plesnit. Bazându-mă pe conversațiile noastre, crede că este vorba despre ceva ce Putin i-a spus la Soci. Cred că Putin a avut kompromat (material de șantaj) împotriva lui Ianukovici: știm că săptămânal sau de două ori pe săptămână un camion căra bani din bugetul Ucrainei. Și cred că (Putin) i-a spus: 'Nu semna Acordul de Asociere, altfel vom captura Crimeea'. Și de aceea a cedat", a mai spus Sikorski pentru Politico.

Ministrul de Externe polonez: Rusia a propus să împartă Ucraina între România, Polonia și Ungaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel