CSM, despre modificarea legii ANI: Propunerile, după consultarea judecătorilor și procurorilor

CSM
CSM

Consiliul Suprem al Magistraturii transmite, joi, că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Potrivit unui comunicat remis joi, afirmațiile care au apărut în ultimele zile în spațiul public, referitoare la propunerile legislative întocmite de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate fără consultarea corpului magistraţilor, nu sunt adevărate.

„Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri. Informaţiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei", se arată în comunicatul CSM.

Despre propunerile de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, CSM precizează că începând cu data de 9 mai 2019 a fost iniţiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor.

„Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel. Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete", precizează CSM.

Reprezentanții CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare".

„Afirmaţiile din mass-media potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de orice fundament", se mai arată în documentul citat, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel