CSM: Afirmaţiile lui Tăriceanu la adresa justiţiei, de o gravitate extremă

Declaraţiile făcute în spaţiul public de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prin care conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România, se arată într-un comunicat al CSM, potrivit Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o poziţie faţă de anumite afirmaţii cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei, având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass-media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice.

'Considerând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation) de către preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de apărător al independenţei justiţiei, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România', se arată în comunicat.

[citeste si]

De asemenea, CSM îşi manifestă îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.

'Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern', precizează sursa citată.

Potrivit Consiliului, actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public.

'Consiliul Superior al Magistraturii - respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei - invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare', se subliniază în comunicat. 

Tăriceanu, pentru BBC: Regret să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a respins recent, într-un interviu pentru BBC, percepția că protestele din România sunt de fapt un conflict între oficiali corupţi şi o societate care luptă împotriva corupţiei și recunoaște că acţiunile Guvernului şi modul în care au fost comunicate au fost „stângace".

„Regret să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent, iar aceasta este clar problema care trebuie să fie abordată în viitor", relatează Radu Tudor, pe blogul său.

Totodată, Tăriceanu a declarat că justiția din România nu este independentă și a vorbit despre abuzurile procurorilor DNA.

„DNA şi serviciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele şi folosite ca pârghii importante în lupta politică din România", a declarat Tăriceanu pentru BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel