Croaţia majorează cu 7% salariile în sectorul sanitar

Guvernul croat şi principalele sindicate din sectorul sănătăţii au ajuns vineri la un acord ce prevede o creştere medie cu 7% a salariilor, evitându-se astfel greva cu care au ameninţat doctorii şi asistentele în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

Acordul vine după o serie de proteste recente în care angajaţii din sistemul medical au stat în faţa spitalelor în timpul pauzelor.

"Ambele părţi au trebuit să facă o serie de concesii faţă de poziţiile lor iniţiale. Creşterea cu 7% ar putea să nu fie suficientă pentru ei, dar într-adevăr nu este uşor pentru Guvern să pună deoparte 400 de milioane de kuna (60,05 milioane de dolari) anual", a afirmat ministrul Sănătăţii, Milan Kujundzic.

Iniţial, sindicatele din sectorul sănătăţii au cerut o majorare salarială de 10%.

În ultimele săptămâni, sindicatele din învăţământ şi transport public au făcut presiuni asupra autorităţilor de la Zagreb pentru a obţine salarii mai ridicate.

Profesorii au ameninţat că vor intra în grevă dacă remuneraţiile lor nu vor fi majorate cu 6%. Premierul Andrej Plenkovic a promis să ia în considerare cererile lor şi a anunţat că negocierile vor continua săptămâna viitoare.

În ultimii doi ani, Croaţia şi-a îmbunătăţit considerabil situaţia finanţelor publice, raportând excedente ridicate, după aproape două decenii în care a înregistrat deficit. În primul semestru din acest an, Zagrebul a avut un excedent bugetar general de 0,3% din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel