Criză Venezuela. Rusia răspunde dur acuzelor lui Trump

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Tot joi, un diplomat venezuelean de la Moscova a declarat, citat de agenţia Interfax, că prezenţa unor militar ruşi în Venezuela, puternic denunţată de SUA, "nu este în niciun caz legată de posibile operaţiuni militare".

Rusia "nu ameninţă pe nimeni" în Venezuela, spre deosebire de Washington, a răspuns Moscova joi Statelor Unite, care au denunţat trimiterea de militari ruşi la Caracas, despre care un diplomat venezuelean spune că nu are nicio legătură cu "posibile operaţiuni militare", relatează AFP.

"Rusia nu a încălcat nimic, nici acordurile internaţionale, nici dreptul venezuelean. Ea nu a schimbat echilibrul de forţe în regiune şi nici nu ameninţă pe nimeni, spre deosebire" de Washington, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Ea a calificat diversele critici lansate de la începutul săptămânii de responsabili americani drept "încercare arogantă de a dicta unor state suverane ce relaţii ar trebui să aibă între ele".

Moscova spune că ”Rusia și Venezuela nu sunt provincii ale SUA”

"Nici Rusia, nici Venezuela nu sunt provincii ale SUA", a spus Maria Zaharova.

"Insist asupra faptului că nu este vorba decât de cooperare militară şi tehnică. Prezenţa militară rusă nu este în niciun caz legată de o posibilă desfăşurare de operaţiuni militare", a declarat ataşatul militar al Ambasadei Venezuelei în Rusia, José Rafael Torrealba Pérez.

El a precizat că reprezentanţii Ministerului Apărării venezuelean sunt aşteptaţi la Moscova la sfârşitul lunii aprilie în acest cadru.

"Specialişti ruşi au ajuns în Venezuela în virtutea unui acord bilateral interguvernamental asupra cooperării militare şi tehnice. Nimeni nu a anulat acest document", a dat asigurări la rândul său Maria Zaharova.

Rusia şi Venezuela au încheiat în 2011 un acord de cooperare militară care prevede vânzarea de armament rusesc către Caracas finanţat de un credit rus.

Tensiunile au crescut tot mai mult între Washington, care l-a recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al ţării şi cere plecarea lui Nicolas Maduro, şi Moscova, care acuză SUA că încearcă să organizeze "o lovitură de stat" în această ţară cu imense rezerve petroliere.

Preşedintele american Donald Trump a făcut apel miercuri la Rusia să părăsească Venezuela după un punct culminant legat de trimiterea de către Moscova a unor militari şi echipamente la Caracas.

Două avioane ruseşti, un Antonov An-124 şi un Iliuşin Il-62, au ajuns săptămâna trecută la Caracas.

Conform presei locale, ele au transportat 99 de militari şi 35 de tone de materiale, sub comanda şefului forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel