Criză UE. Negocieri cu scântei la Bruxelles, zi decisivă - UPDATE

Azi urmează o nouă rundă de negocieri pentru numirea președinților în fruntea instituțiilor europene.

UPDATE: Potrivit celor de la Politico, care citează surse PPE, partidul nu mai este dispusă să renunțe la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Amintim că propunerea PPE a fost Manfred Weber, care nu este susținut de socialiști și Renew Europe. PPE ar fi fost dispus să îl susțină pe Timmermans iar Weber să devină președintele Parlamentului European

Știrea inițială:

Situația se îndreaptă spre o criză instituțională după ce ieri, după mai bine de 20 de ore de negocieri, liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la niciun consens. A fost un eșec pe care l-a recunoscut și președintele Macron.

O nouă zi de negocieri decisive la Bruxelles

Negocierile se vor relua azi, începând cu ora 10:00 la Bruxelles (ora 11:00 în România).

Liderii Uniunii Europene, reuniţi ieri la Bruxelles, erau aproape de a ajunge la un acord privind desemnarea olandezului Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, şi a bulgăroacei Kristalina Gheorghieva la preşedinţia Consiliului European. Totodată, Manfred Weber, pe care Partidul Popular European îl propusese pentru conducerea Comisiei, ar fi trebuit să ocupe funcția de președinte al Parlamentului European.

Așadar, Frans Timmermans este marele favorit să preia funcția lui Jean-Claude Juncker, cea de președinte al Comisiei Europene, după ce candidatul PPE Manfred Weber a renunțat la nominalizare, în urma alianței dintre socialiștii europeni și Renew Europe, grupul politic european al lui Macron, condus de Dacian Cioloș.

Victoria lui Timmermans, blocată momentan de Grupul de la Vișegrad

Totuși, în cursul zilei de ieri nuimrea lui Timmermans a fost momentan blocată de Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia) care se opune vehement acestei numiri, dar și de alte sptate printre care și Italia.

Rămâne de văzut ce decizie se va lua azi pentru a evita criza instituțională.

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi desemnat de liderii europeni printr-un vot prin majoritate calificată, el având nevoie de susţinerea a cel puţin 21 din cele 28 de state, care trebuie în plus să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

Pentru alegerea succesorului lui Juncker la șefia Comisiei Europene, după europarlamentarele din mai, actuala configurație a Parlamentului European, arată o imagine în care acesta nu mai este dominat doar de două grupuri ca în trecut. În prezent PPE deține 181 de membri, S&D 153, Renew Europe 108 iar Verzii 75 de mandate. 

Citește și: EXCLUSIV Dacian Cioloș, alianță cu PSD în Europa. Rareș Bogdan: Sunt șocat


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel