EXCLUSIV  Criză Republica Moldova. Igor Munteanu, declarații care vizează România

Moldova
Moldova

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, a spus, într-un interviu pentru DC News, care a fost mesajul autorităților române cu privire la situația tensionată din Republica Moldova.

Această dualitate de putere din Republica Moldova nu este benefică pentru statul de drept. La baza tuturor acestor neînțelegeri stau interesele clientelare ale oligarhului Vlad Plahotniuc, care înțelege că dacă vine un alt guvern vor începe niște investigații asupra multor afaceri pe care dânsul le-a patronat. Din păcate, autoritățile de la București au luat o poziție ambivalentă, care, oarecum favorizează fostul guvern, guvernul Filip, care nu mai are niciun mandat. Este nelegitim și ilegal. Cu atât mai mult cu cât Parlamentul Republicii Moldova a declarat că orice oficial, care face parte din fostul guvern Filip, nu are niciun mandat să vorbească în numele autorității de stat. a spus Igor Munteanu.

Așteptări de la Guvernul României și de la Meleșcanu

Am primit numeroase semnale din partea instituțiilor occidentale, care au spus că trebuie să prevaleze voința populației, exprimată la alegerile din 24 februarie și orice fel de ingerință în denaturarea voinței alegătorilor este anti-democratică și distruge legitimitatea acestor instituții. Am așteptat ca Guvernul României să salute guvernul condus de Maia Sandu pentru că așa ar fi fost corect. Acesta s-a constituit legitim și legal. Domnul Meleșcanu vorbește în termenii oligarhului Plahotniuc. Nu a înțeles că balanța puterii este schimbată în Republica Moldova și toate deciziile sunt bazate pe legitimitate în urma alegerilor. a spus Igor Munteanu.

Ce a spus Iohannis

”Am impresia că și președintele Iohannis a avut o declarație, dar nu am observat să fie un mesaj clar, explicit. A fost un mesaj abstract, noi nu am înțeles exact care este punctul său de vedere la formarea noului guvern de sămbătă. Tranziția politică de la regimurile totalitare/neliberale începe să prindă contur în Republica Moldova. România este o țară extrem de importantă pentru basarabeni. Așteptăm din partea autorităților române să înțeleagă că fostul guvern condus de Filip este consumat și ilegal. Întârzierea unu mesaj clar din partea autorităților române ar putea afecta porția de speranță pe care mulți dintre cetățenii Republicii Moldova. Așteptăm să înțeleagă că nu pot sta între două scaune. Avem nevoie de mesaje clare de sprijin din partea României pentru ministrul Maia Sandu, care are girul și legitimitatea Parlamentului din Republica Moldova. a declarat Igor Munteanu pentru DC News. 

Amintim faptul că Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti - câştigătorii alegerilor - şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea.

Duminică, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel