Criza orientală. Erdogan, vizită în Qatar

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aliat al Qatarului în disputa acestuia cu vecinii săi arabi din Golf, speră să efectueze o vizită în Golf în curând, pentru a discuta despre măsurile necesare în vederea rezolvării crizei, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egipt au rupt legăturile cu Qatarul la 5 iunie din cauza unor acuzații că acesta ar finanța grupări teroriste și a alianței sale cu Iranul, inamic al celor patru state. Qatarul neagă acuzațiile.

"Toate eforturile noastre se concentrează pe găsirea unei soluții care să se potrivească principiilor unor relații de prietenie", a declarat Cavusoglu presei, după ce s-a întâlnit la Ankara cu omologul său din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Erdogan a criticat lista de cereri înaintate de cele patru state arabe pentru a pune capăt sancțiunilor, printre ele numărându-se și solicitarea de închidere a bazei militare turce din Qatar.

Turcia a trimis de asemenea 200 de avioane cu ajutoare pentru Qatar de când vecinii din Golf ai acestuia au tăiat legăturile aeriene și maritime. Singura graniță terestră a Qatarului este cu Arabia Saudită.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a părăsit joi Qatarul după un turneu prin țările din Golf în încercarea de a tempera această dispută, cea mai tensionată din ultimii ani, spunând că a făcut propuneri care ar urma să ajute la rezolvarea crizei.

În timpul vizitei, Tillerson a semnat un acord între SUA și Qatar privind combaterea finanțării terorismului, în încercarea de a calma criza.

Oponenții Qatarului spun că această înțelegere nu ajută la diminuarea îngrijorărilor, însă Cavusoglu a spus că arată sinceritatea autorităților din Qatar, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel